Το «χαρτί» της «εμπιστοσύνης»...

Το «χαρτί» της «εμπιστοσύνης» φαίνεται ότι θα «παίξουν» οι «σκληροί» των «θεσμών» έναντι της ελληνικής πρότασης, επιχειρώντας, ταυτόχρονα, να διαπιστώσουν κατά πόσο ακόμη είναι «πρόθυμη» για επιπλέον υποχωρήσεις η ελληνική κυβέρνηση.

«Υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης δεν ξέρουμε αν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει αυτά που υπόσχεται σήμερα» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε εάν το περιεχόμενο της πρότασης είναι επαρκές».

Από την πλευρά του ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, μετά τη λήξη της συνάντησης με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σημείωσε, ότι «η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε προτάσεις που είναι σε πολύ καλή βάση για την επανέναρξη των συνομιλιών, θα ξεκινήσουμε συζητήσεις που θα είναι απαιτητικές», καθώς και ότι «καθοριστικός παράγοντας είναι η εμπιστοσύνη». Εσπευσε πάντως να δηλώσει ότι «δεν μιλάμε για ονομαστική μείωση του χρέους».

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ο Υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αφού είχε συνάντηση με τον Γάλλο Ομόλογο του Μισέλ Σαπέν, είχε διμερείς συναντήσεις με τον Γάλλο Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και τον Πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

«Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντόαν, προσερχόμενος στο Eurogroup. Προέβλεψε ότι η σημερινή συνεδρίαση θα είναι μακρά. Όπως είπε, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, καλούνται να αποφασίσουν αν θα ανάψουν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα.

«Είμαστε εδώ σήμερα για να πετύχουμε σημαντική πρόοδο», δήλωσε προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Εurogroup, στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι το κλειδί για την έγκριση του προγράμματος αλλά και για την εξέταση του θέματος του δημόσιου χρέους είναι να ξεκινήσει άμεσα η κυβέρνηση την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τις οποίες δεσμεύθηκε μέσω των προτάσεων.

«Σήμερα μπορούμε να δημιουργήσουμε μια προοπτική για την Ελλάδα, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogrou», o Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης. «Οι τελευταίοι μήνες ήταν καταστροφικοί για την Ελλάδα, θεωρώ, όμως, πως σήμερα μπορεί να δημιουργήσουμε προοπτική», δήλωσε, προσθέτοντας ότι θέση της Κύπρου ήταν και παραμένει, πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ. «Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το ελληνικό αίτημα για εξασφάλιση προγράμματος στήριξης, κάτι που θεωρούμε πως είναι ο μόνος τρόπος που θα δημιουργήσει προοπτική για τη χώρα, και σίγουρα όχι οι επιλογές του λαϊκισμού, των συνθημάτων και των άκρων», είπε.

Καταλήγοντας ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε λιγότερο στη βάση του συναισθήματος και περισσότερο στη βάση της λογικής και των δύσκολων, αλλά αναγκαίων αποφάσεων που δημιουργούν προοπτική. «Πολλές κυβερνήσεις της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου έχουν σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση έχει την ικανότητα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει», δήλωσε σήμερα προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup, ο ολλανδός Υφυπουργός Οικονομικών Έρικ Βιμπς.

Πάντως, σύμφωνα με την DW, σκληρή αναμένεται να είναι η στάση του θα κρατήσει σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο σημερινό Eurogroup. Ήδη από χθες το γερμανικό Υπουργείο διαμηνύει ότι η έκβαση της συνεδρίασης είναι ακόμη ανοιχτή.

«Συγκλίνουσες πληροφορίες λένε ότι αυτή η διάθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών εκφράζεται στις συνεδριάσεις του Euroworking Group, δηλαδή στην ομάδα τεχνοκρατών που διεκπεραιώνει τις τρέχουσες εργασίες του Eurogroup. Πληροφορίες από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για μεγάλη δυσφορία αναφορικά με τις ελληνικές προτάσεις» γράφει το πρακτορείο και προσθέτει:

Εκτιμάται μάλιστα ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν αντιμετωπίζουν σε ικανοποιητικό βαθμό τις ανεπάρκειες που αναφέρονται στην έκθεση της τρόικας του Δεκεμβρίου του 2014 και η οποία θα έπρεπε να ήταν ο γνώμονας των ελληνικών προτάσεων.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο προτίθεται να εστιάσει το ενδιαφέρον των ομολόγων του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Πιο συγκεκριμένα, ενώ η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για ένα δάνειο από το τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EΜΣ) αυτή ωστόσο τίθεται εν αμφιβόλω από την πλευρά του ΔΝΤ. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι μόλις χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε δηλώσει δημόσια ότι η έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup είναι ανοιχτή.

Οι ενστάσεις του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να τροφοδοτούνται επίσης και από την χθεσινοβραδινή απόφαση των θεσμών, η οποία ναι μεν δίνει «πράσινο φως» στις ελληνικές προτάσεις, αλλά βάζει και αρκετούς αστερίσκους.

Επικαλούμενη το γραπτό κείμενο της χθεσινοβραδινής απόφασης, η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει στην ιστοσελίδα της πως οι θεσμοί επιμένουν, μεταξύ άλλων, ότι οι δεσμεύσεις τις ελληνικής πλευράς για μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προσδιοριστούν πιο συγκεκριμένα και ότι τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά μέτρα δεν αρκούν για να επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος.