Οι σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα και τα 5 σενάρια μετά την απώλεια της δεδηλωμένης

Η χθεσινή δραματική ψηφοφορία ανέδειξε τα βαθιά προβλήματα που έχει στο εσωτερικό του ο ΣΥΡΙΖΑ αφού οι ηχηρές διαφοροποιήσεις βουλευτών δείχνουν ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη η αταλάντευτη πορεία της κυβέρνησης. Πλέον όλα τα πολιτικά δεδομένα είναι ανοικτά και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δέχθηκε συγχαρητήρια μετά τα 251 «Ναι» που πήρε, ο προβληματισμός είναι έντονος και όλα τα σενάρια ανοικτά αφού ο ίδιος είχε δηλώσει ότι «ή πάμε όλοι μαζί ή πέφτουμε όλοι μαζί» και είχε δώσει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην ψηφοφορία. Σύμφωνα με την imerisia.gr τα σενάρια που πέφτουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι πέντε μετά και την απουσία της δεδηλωμένης από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα:

  1. Το ένα σενάριο είναι να περιμένει ο κ. Τσίπρας την επόμενη ψηφοφορία, αν η έκβαση των διαπραγματεύσεων είναι καλή και έρθουν τα μέτρα στη Βουλή. Εκεί να ζητήσει εκ νέου κάποιου είδους ψήφο εμπιστοσύνης και να και εκεί υπάρξουν διαφοροποιήσεις να πάει αμέσως σε εκλογές, ακόμη και μέσα στον Αύγουστο.
  2. Το δεύτερο σενάριο είναι να αφήσει πίσω του τη χθεσινή τραυματική εμπειρία της ψηφοφορίας και να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν τα μέτρα ώστε να συνεχίσει με την παρούσα κυβέρνηση, ίσως με κάποιες παραιτήσεις. Θα γίνουν πολιτικές ζυμώσεις και… μασάζ ώστε να περάσουν τα μέτρα χωρίς να ξαναχαθεί η δεδηλωμένη.
  3. Το σενάριο του νέου… αντάρτικου την επόμενη εβδομάδα μπορεί να αναγκάσει τον κ. Τσίπρα να παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή και να οδηγηθούμε σε διαδικασία εξεύρεσης νέας πλειοψηφίας χωρίς εκλογές. Τότε παίζει το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης ή μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με στήριξη βουλευτών και ενός μεταβατικού πρωθυπουργού που θα κληθεί να εφαρμόσει την συμφωνία με τους δανειστές. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να έχει μακρύ βίο αλλά μπορεί και βραχύ και το φθινόπωρο να πάμε σε εκλογές και ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
  4. Δεν αποκλείεται να θελήσει ο Πρωθυπουργός να… μπαλώσει τις πληγές με ριζικό ανασχηματισμό και με αποχώρηση των ΑΝΕΛ ή άλλων υπουργών και τη συνεργασία π.χ. με το Ποτάμι.
  5. Υπάρχει και το δραματικό σενάριο της ρήξης με τους δανειστές, της οριστικής χρεοκοπίας και των πολιτικών εξελίξεων που θα είναι απρόβλεπτες.

Την σύναψη συμφωνίας με τους εταίρους πλέον θέτει ως προτεραιότητα ο Πρωθυπουργός, όπως δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και κατόπιν θα δρομολογήσει εξελίξεις καθώς από την ψηφοφορία υπέστη προσωπική ήττα. Το πρώτο στάδιο είναι ο ανασχηματισμός με αποπομπές ή παραιτήσεις, ενώ προβληματισμός επικρατεί και για το «ηχηρό όχι» της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία από το βράδυ της Παρασκευής ξεκίνησε τα καψώνια και ολοκλήρωσε τη βραδιά μες εκπλήξεις.

«Υπουργός που δεν ψηφίζει δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του» έλεγε συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει το πρωί της Παρασκευής στην κοινή συνεδρίαση ΚΟ-ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ότι χωρίς δεδηλωμένη δεν θα συνεχίσει. Ενώ συνεργάτες του, πριν την ψηφοφορία, έλεγαν πως αν απολέσει την δεδηλωμένη θα πάει σε εκλογές.

Πολλοί διατυπώνουν φόβους ότι η εικόνα κυβερνητικής αποσταθεροποίησης, δημιουργεί περαιτέρω ανησυχία στους πιστωτές οι οποίοι είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσουν. Το ακόμη χειρότερο για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι απέτυχε σε αυτή την ψηφοφορία, στην οποία προσέδωσε προσωπικά χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης. Επιπλέον, η ψηφοφορία αυτή αφορούσε, τύποις, την παροχή εξουσιοδότησης για να διαπραγματευτεί πιθανότητα συμφωνίας. Ως εκ τούτου, αν υπάρξει συμφωνία, θα ακολουθήσει ψηφοφορία επί των μέτρων και εκεί η “αιμορραγία” αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με αρκετή δόση αυτοκριτικής παραδέχθηκε ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης έγιναν λάθη, ωστόσο, τόνισε την αναγκαιότητα επίτευξης συμφωνίας, που, παρά τα «δύσκολα μέτρα» που θα περιλαμβάνει, θα δίνει προοπτική εξόδου από την κρίση.

Από την πλευρά του, ο μεταβατικός Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, εμφανίστηκε συναινετικός, υπογραμμίζοντας ότι «συμπονά» τόσο τον Πρωθυπουργό, όσο και τους κυβερνητικούς βουλευτές, που καλούνται να στηρίξουν επώδυνα μέτρα για το καλό της πατρίδας.

«Έχουμε βρεθεί στη θέση σας, αλλά τότε δεν γνωρίζατε και μας χαρακτηρίζατε με διάφορα επίθετα. Σήμερα έρχεστε σε επαφή με την πραγματικότητα. Σας κατανοούμε. Εμείς θα βάλουμε πλάτη και θα πάρουμε βάρη που δεν μας αναλογούν. Είμαστε μαζί σας για να σωθεί η χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης και η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γενημματά επισήμαναν ότι εξουσιοδοτούν τον Πρωθυπουργό να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες, αντίθετα με με τον Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Γ.Γ. της Χρυσής Αυγής που αρνήθηκαν να «νομιμοποιήσουν» τον Αλέξη Τσίπρα να φέρει το «νέο μνημόνιο», όπως σημείωσαν.