Η συζήτηση στην Ολομέλεια για την εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης προς την κυβέρνηση

Άρχισε λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο εξουσιοδότησης της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με τους δανειστές επί της πρότασης που παρουσίασε. Προηγήθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων κατά την οποία αποφασίστηκε να προταθεί στο σώμα η συνεδρίαση να μην ξεπεράσει περίπου τις  τρεις ώρες, δηλαδή να ολοκληρωθεί γύρω στις 3 το πρωί.

Αν και οι Επιτροπές της Βουλής που εξέτασαν το ίδιο νομοσχέδιο και το ενέκριναν κατά πλειοψηφία ολοκλήρωσαν τη συνεδρίασή τους λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Παρασκευής,  η συνεδρίαση της Ολομέλειας καθυστέρησε καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου θέλησε να αρχίσει περίπου τα μεσάνυχτα προκειμένου τυπικά να έχει ξεκινήσει άλλη ημερολογιακή ημέρα και να μπορεί να καλυφθεί από τυχόν ενστάσεις επί της διαδικασίας.

Κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής δόθηκε εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΝΔ, τι Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ (σ.σ. οι εκπρόσωποί τους στις τέσσερις επιτροπές που συνεδρίασαν ταυτόχρονα) ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

Να αξιολογήσουν το πρόγραμμα στο σύνολό του όταν θα έρθει στη Βουλή κάλεσε τους Βουλευτές ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που υπεραμύνθηκε των προτάσεων της ελληνικής πλευράς καθώς η προσπάθεια που γίνεται είναι η διαφορετική κατανομή των βαρών. «Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι για να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση. Δεν ήμασταν υποχρεωμένοι, το κάνουμε γιατί πρέπει αυτή τη στιγμή να πάρουμε κάτι καλύτερο» είπε, μιλώντας στις Επιτροπές της Βουλής.

Ενόψει της διαδικασίας συζήτησης και ψηφοφορίας του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, ένταση επικρατεί στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου τουλάχιστον τρεις βουλευτές έχουν, ήδη, δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, «ανοιχτό» παραμένει το τι θα πράξει και η Αριστερή Πλατφόρμα, βουλευτές της οποίας νωρίτερα είχαν υπογράψει κείμενο με το οποίο ζητούσαν από την κυβέρνηση να μην υποκύψει στους εκβιασμούς των δανειστών, ενώ αμφίβολη παρέμενε, μέχρι και την τελευταία στιγμή, η στάση τεσσάρων βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Νωρίτερα, στην θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την Πολιτική Γραμματεία, ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι αν χάσει τη δεδηλωμένη δεν πρόκειται να γίνει «Παπαδήμος», ενώ τόνισε ότι ο καθένας, για τις επιλογές του, θα αναμετρηθεί με την ιστορία του και θα αναλάβει τις ευθύνες του.