«Politico»: Το ρίσκο του Τσίπρα και της Μέρκελ
Ακόμα κι αν η συμφωνία επιτευχθεί και η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρωζώνη, η επόμενη ημέρα θα αναδείξει το πολιτικό ρίσκο που παίρνουν Άνγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας.
Το Politico αναφέρει πως μπορεί αμφότεροι να έχουν καταδείξει τους κινδύνους μιας… μη συμφωνίας, άρα και την ανάγκη να προχωρήσουν άπαντες σε ένα κοινό δρόμο, εντούτοις τα κομματικά τους ακροατήρια δεν συμμερίζονται την ίδια άποψη.
Υπό το βάρος των οριακών συνθηκών, αναφέρει το άρθρο, η Ελλάδα, με την αρωγή της Γαλλίας, έστειλε για πρώτη φορά ένα πακέτο μέτρων που μπορεί να γίνει δεκτό από τους δανειστές. «Μετά από μήνες καυστικών συνομιλιών και υπό τον κίνδυνο να καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, το να υπάρξει μια συμφωνία προϋποθέτει περισσότερο την αμοιβαία εμπιστοσύνη και λιγότερο το πόσος θα είναι ο ΦΠΑ στην τάδε ή την δείνα υπηρεσία», αναφέρει το άρθρο.
Μόνο που αυτή δεν θα πρέπει να κερδηθεί μόνο μεταξύ των εταίρων στην Ευρωζώνη, αλλά και στο εσωτερικό πεδίο. Η Γερμανία, ήδη, αντιμετωπίζει εσωτερικές αναταραχές στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, με τον Σόιμπλε να επιμένει ότι η Αθήνα δεν θα καταφέρει ποτέ να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα. Μάλιστα, το χοντροκομμένο αστείο του, χθες στη Φρανκφούρτη, ότι θα δεχόταν το Πουέρτο Ρίκο στην Ευρωζώνη αντί της Αθήνας, δείχνει ολοκάθαρα την έλλειψη εμπιστοσύνης του Γερμανού ΥΠΟΙΚ προς την Ελλάδα.
Το άρθρο αναφέρεται ακόμα στους ακραίους του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, οι οποίοι μπορούν να αντιταχθούν στα νέα μέτρα. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι το καλύτερο άλλοθι για να μην κάνουν πίσω. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι αυτή η συμφωνία ομοιάζει με προδοσία της θέλησης του λαού.
Η οπτική των σκληροπυρηνικών στο κόμμα της Μέρκελ είναι εντελώς αντίθετη, αλλά κατατείνει κι αυτή στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία δεν είναι επωφελής. Οι συγκεκριμένοι θεωρούν πως μια νέα συμφωνία με την Ελλάδα, άρα και περισσότερα χρήματα, θα σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να εγκαταλείψει τις πολιτικές της δημοσιονομικής σταθερότητας, ενώ σημειώνουν ότι σε βάθος χρόνου οι ζημίες για το ενιαίο νόμισμα θα είναι περισσότερες από τα κέρδη. Υπάρχουν, δε, κι εκείνοι που ακόμη και τώρα θεωρούν πως η Ελλάδα πρέπει να «πεταχθεί» από το πλοίο και τούτο να αποτελέσει υπόμνηση για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που τυχόν ζητήσουν παρόμοια αντιμετώπιση με την Ελλάδα.
Η αντίσταση και στα δύο κόμματα, αναφέρει το άρθρο, αναμένεται να είναι τόσο σκληρή που ούτε η Μέρκελ, ούτε και ο Τσίπρας θα έχουν τη δυνατότητα επικράτησης μόνο με τη δύναμη των επιχειρημάτων. Την ίδια αντίδραση αναμένεται να συναντήσουν και στα Κοινοβούλιά τους, όταν θα κληθούν να μεταφέρουν τη συμφωνία προς ψήφιση. Αμφότεροι, είναι δεδομένο, πως θα αναζητήσουν τη στήριξη της αντιπολίτευσης για να λάβουν την πλειοψηφία που χρειάζονται.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ ειδικά, το άρθρο, αναφέρει πως αυτή η συμφωνία θα είναι μια καλή ευκαιρία για να ξεκαθαρίσει στο τοπίο του και να αποχωρήσουν κάποια στελέχη που πρεσβεύουν άλλα πράγματα από την ηγεσία του.
Πηγή: «Ημερησία»