Ρόλο μεσολαβητή μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των άλλων ηγετών της Ε.Ε. θα αναλάβει εφόσον χρειαστεί ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, όπως έχει συμφωνήσει με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έπειτα από αίτημα του τελευταίου.
Ο Καγκελάριος Φάιμαν σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier αναφέρει ότι για τον σκοπό αυτό θα επιστρατεύσει τον Αυστριακό επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Eurogroup Τόμας Βίζερ και τον διοικητή της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Εβαλντ Νοβότνι.
Ο κ.Φαίμαν επισημαίνει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός σκοπεύει να καταθέσει προτάσεις μεταρρυθμίσεων που θα συνιστούν αλλαγές στο σχέδιο Γιούνκερ, ενώ έχει αναφέρει ότι μέτρα στους τομείς των συντάξεων, των φόρων και της διοίκησης, θα πρέπει να ψηφιστούν προκαταβολικά από την ελληνική Βουλή για να υπογραμμιστεί η αξιοπιστία των προτάσεων.
Ο Αυστριακός Καγκελάριος θεωρεί ότι η έως τώρα διαχείριση της κρίσης από την ΕΕ ζημιώνει την αξιοπιστία της παγκοσμίως και μπορεί η ΕΕ να είναι κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ για την Ειρήνη, ωστόσο σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η Ελλάδα, η φτώχεια ή οι πρόσφυγες, έχει περιορισμένα εργαλεία, είναι πολύ επιφανειακά οργανωμένη, δεν υπάρχει εμβάθυνση για να μπορεί να λύνει τις ρίζες των προβλημάτων.
Κατά την άποψή του, εξαιτίας εθνικών συμφερόντων ουδέποτε υπήρξε προθυμία για μια πραγματική Ένωση, ενώ κατά την καθιέρωση του κοινού νομίσματος ήταν λάθος να μην εγκαθιδρυθούν συγκεκριμένα όργανα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η ΕΕ να προσπαθεί να επιδιορθώσει ζημίες όπως ένας τεχνίτης χωρίς την τσάντα του με τα εργαλεία.
Επιπλέον, ο ίδιος θεωρεί, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι η ΕΕ βρίσκεται σε μία κρίσιμη φάση, όπως δείχνουν τα ζητήματα του ασύλου και της Νομισματικής Ενωσης, τα οποία βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, σε μια στιγμή που οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.
Στόχος της Αυστριακής Κυβέρνησης είναι ο σεβασμός απέναντι στους ανθρώπους στην Ελλάδα
Παράλληλα, άχρηστες χαρακτήρισε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν προτάσεις για περαιτέρω μείωση των κατώτατων συντάξεων, τονίζοντας ότι σαφής στόχος της κυβέρνησής του είναι ο σεβασμός απέναντι στους ανθρώπους στην Ελλάδα και η κοινωνική ασφάλισή τους.
Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής όπου συζητήθηκε η ελληνική κρίση ο Φάιμαν είπε ότι είναι κοινό μας καθήκον να αξιοποιήσουμε και την τελευταία στιγμή, ενώ θα πρέπει να κινηθούν και οι δύο πλευρές – αρχικά η ελληνική κυβέρνηση, καταθέτοντας προτάσεις που να είναι αξιόπιστες και να δημιουργούν εμπιστοσύνη, και κατόπιν οι άλλες 18 χώρες της Ευρωζώνης για να λάβουν τις ανάλογες αποφάσεις.
Απηύθυνε έκκληση στους Αυστριακούς βουλευτές, στην περίπτωση που υπάρξει ένα αξιόπιστο και ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα δίνει ευκαιρίες, να ταχθούν στο πλευρό του ελληνικού λαού και να υπερψηφίσουν το πρόγραμμα.
Ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξαλείψει τα ελλείμματα που παρατηρούνται στο κράτος δικαίου, στην αποτελεσματικότητα των οικονομικών και φορολογικών υπηρεσιών, όπως επίσης και στην καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς, έστω και αν τα ελλείμματα αυτά δεν τα έχει προκαλέσει η ίδια.
Κατά την άποψή του, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει αξιόπιστα και κατανοητά, με ποιους νόμους και με ποιες διατάξεις θα επαναφέρει μία πορεία που θα είναι προβλέψιμη και σταθερή και θα δίνει τη δυνατότητα στους εταίρους να την εμπιστευτούν, προπάντων στους υπουργούς Οικονομικών και στους κυβερνητικούς υπευθύνους, οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.
Ο Αυστριακός Καγκελάριος περιέγραψε την κατάσταση για την Ελλάδα ως πολύ σοβαρή, σημειώνοντας ότι, ακόμη και για εκείνους που είναι πολύ αισιόδοξοι, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Κυριακή αποτελεί την τελευταία δυνατότητα να ψηφίσουν μια χρηματοδότηση-γέφυρα και ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Τόνισε ότι ήταν λάθος της ελληνικής κυβέρνησης να εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να μην αξιοποιήσει μέχρι τέλους τη δυνατότητα για την επίτευξη ενός συμβιβασμού για τη συνέχιση του προγράμματος.
Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής κρίσης, ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ότι αυτή προκλήθηκε από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις των χρηματαγορών και από τις μεγάλες ελλείψεις στο Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα.
Πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα η κρίση έχει φυσικά πλήξει, όχι εκείνους που έχουν τα χρήματά τους στην Ελβετία ή τα έχουν εξασφαλίσει με τους φορολογικούς τους συμβούλους, αλλά εκείνους που δεν μπορούν να αμυνθούν, δηλαδή τους φτωχότερους, τους πλέον αδύναμους, τους ανέργους, τους ανειδίκευτους, εκείνους που δεν έχουν τις ευκαιρίες.