Τουσκ: «Να ζητάμε βοήθεια από φίλους και όχι από εχθρούς»

Στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ, ξεκίνησε λέγοντας πως είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ώστε να φτάσουν σε συμφωνία και συνεχίζοντας επισήμανε μερικά σημεία απευθυνόμενος προς την ελληνική πλευρά και κατ’ επέκταση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέτωπα.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στάθηκε σε πέντε πράγματα, λέγοντας αρχικά πως όλες οι πλευρές θα πρέπει να διακατέχονται από αλληλοσεβασμό, ενώ στη συνέχεια τόνισε πως θα πρέπει να σταματήσει η άποψη που κυριαρχεί πως οι πιστωτές είναι οι κακοί της υπόθεσης, ενώ οι δανειστές είναι τα αθώα θύματα.

Στη συνέχεια ο κ. Τουσκ δήλωσε πως: «θα πρέπει να σταματήσουμε να ξοδεύουμε περισσότερα απ’ όσα κερδίζουμε» ενώ το τέταρτο σημείο της ομιλίας του ήταν το γεγονός πως αν κάποιο μέλος της Ευρωζώνης χρειάζεται βοήθεια, θα πρέπει να τη ζητά από φίλους και όχι από εχθρούς συμπληρώνοντας τα λεγόμενά του με τη φράση: «Αν πράγματι θέλετε να βοηθήσετε τους φίλους σας, μην τους ταπεινώνετε».

Στο κλείσιμο της δευτερολογίας του ο κ. Τουσκ τόνισε πως σε αυτή τη φάση των συνομιλιών είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενότητας με σκοπό την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και τη λήψη αποφάσεων.