Θεσμικός... "πυρετός" με φόντο το "Όχι"

Με τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξεκινά σήμερα ο “μαραθώνιος” των διαβουλεύσεων σε κάθε επίπεδο και θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το ηχηρό μεν, πολλαπλών ερμηνειών δε, αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Διότι μπορεί η κυβέρνηση, δια του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να έδωσε τον “τόνο” του βασικού, κατά την εκτίμησή του, περιεχομένου της εντυπωσιακής επικράτησης του “Όχι”, ότι δηλαδή ο ελληνικός λαός δεν έδωσε εντολή ρήξης με την ΕΕ, ωστόσο, δεν έχουν όλοι στην ΕΕ την ίδια γνώμη. Μένει να διαπιστωθεί στην πράξη τι από όλα αυτά έχει αντικειμενική βάση και τι αποτελεί διαπραγματευτική τακτική εκ μέρους των δανειστών και των “θεσμών”.

Αυτό φαίνεται ότι θα γίνει πολύ γρήγορα. Η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ θα εξετάσει κατά πόσο θα συνεχίσει την έκτακτη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να πάρουν αποφάσεις αμετάκλητου χαρακτήρα, καθώς, όπως επισημαίνουν, η όποια απόφαση κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες είναι καθαρά πολιτική.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε ότι αύριο, στις 7 μμ ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης με στόχο να συζητηθεί η κατάσταση μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Ο Ντ. Τουσκ είχε ήδη σειρά διαβουλεύσεων, οι οποίες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες έτσι ώστε να προετοιμαστεί η Σύνοδος με τον κατάλληλο τρόπο. Η Σύνοδος πάντως ουσιαστικά είχε ήδη “κλείσει” από τους Ολάντ και Μέρκελ κατά το χθεσινό τους τηλεφώνημα, ενώ σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος θα συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών για μια συμφωνία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μετά από σχετική απόφαση του Eurogroup. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εφόσον το ελληνικό πρόγραμμα έχει λήξει από την προηγούμενη Τρίτη, δεν είναι δυνατό να ξεκινήσουν άμεσα διαβουλεύσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει την αναγκαία εντολή από το αρμόδιο όργανο, που είναι το Eurogroup.

Ιδιαίτερα δραστήριος εμφανίστηκε το χθεσινό βράδυ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε σειρά διαβουλεύσεων με τους 18 ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωζώνης. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος Γιούνκερ θα έχει τη Δευτέρα τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Επιπλέον, όπως αναφέρεται ο Πρόεδρος Γιούνκερ προτίθεται να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Τρίτη.

Τέλος, σε τεχνοκρατικό επίπεδο θα συνεδριάσει σήμερα το EuroWorking Group, μέσω τηλεδιάσκεψης στελεχών των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, με στόχο την προετοιμασία του Eurogroup.

Θυμίζουμε, ότι οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Eurogroup, αλλά και ηγετών, έχουν παγώσει από την 1η Ιουλίου έως και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.