Έγκυρα τα ψηφοδέλτια με κακότεχνο σταυρό

Το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει σε κατεπείγουσα εγκύκλιό του, πως έγκυρο θεωρείται το ψηφοδέλτιο το οποίο φέρει σταυρό προτίμησης σημειωμένο κακότεχνα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εγκύκλιος, θεωρείται έγκυρο το ψηφοδέλτιο, ακόμη κι αν ο σταυρός δεν έχει τις γραμμές του εντελώς κάθετες μεταξύ τους ή απόλυτα ευθείες ή τις τέσσερις πλευρές του ισομεγέθεις ή σχηματίστηκε µε περισσότερες από µία προσπάθειες του εκλογέα.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα µε τη νομολογία του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου- άκυρο θα πρέπει να θεωρείται µόνο το ψηφοδέλτιο που φέρει διακριτικό γνώρισμα, που παραβιάζει το επιβαλλόμενο από το άρθρο 51 παρ. 3 του Συντάγματος απόρρητο της ψηφοφορίας.

«Τέτοιου δε είδους διακριτικό γνώρισµα αποτελεί µόνον εκείνο το σηµείο, το οποίο µπορεί, σύµφωνα µε τα διδάγµατα της λογικής και της εµπειρίας, να προσδιορίσει άµεσα ή έµµεσα τον εκλογέα που ψήφισε µε το συγκεκριµένο ψηφοδέλτιο. Σε περίπτωση δε αµφιβολίας, το ψηφοδέλτιο πρέπει να θεωρείται έγκυρο, ενόψει της συνταγµατικής κατοχύρωσης του εκλογικού δικαιώµατος» προστίθεται στην εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συμμετοχή αναμένεται να είναι στο όριο των εθνικών εκλογών του Ιανουαρίου 2015, δηλαδή κοντά στο 65%.