Bruegel: Προοπτική παραμονής στο ευρώ δίνει το ΝΑΙ

H απόφαση της κυβέρνησης να προκηρύξει δημοψήφισμα αφήνει τους Έλληνες με μία πολύ δύσκολη απόφαση, τονίζει το think tank Bruegel.

Ο πυρήνας της ερώτησης, σύμφωνα με το think tank, αποτελείται από το εάν οι Έλληνες εγκρίνουν ή απορρίπτουν το γεγονός πως σε μία Nομισματική Ένωση, η χρηματοδοτική βοήθεια και η αλληλεγγύη επεκτείνονται μόνο όταν οι λήπτες αποδέχονται τους όρους των δανειστών. Το «ΟΧΙ» θα σημαίνει πως καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν θα θέλει να εγκρίνει την περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανόμενης της ΕΚΤ, η οποία δεν θα είναι ικανή να συνεχίσει τη στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Αντιθέτως, σύμφωνα πάντα με το Bruegel, ένα «ΝΑΙ» θα οδηγήσει σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων. «Οι πολιτικοί θα βελτιώσουν τις συνθήκες των Ελλήνων πολιτών, προσφέροντας ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα και χαλάρωση του χρέους» τονίζει το think tank και ξεκαθαρίζει πως οι δανειστές θα ζητήσουν τη συνέχιση ενός προγράμματος με υψηλά πλεονάσματα. «Το “Ναι” θα δώσει την προοπτική παραμονής στο ευρώ, με δύσκολες συνθήκες, ενώ το “Όχι” συνεπάγεται ένα Grexit με ένα αβέβαιο μέλλον και ένα υψηλότερο χρέος με την ελληνική χρεοκοπία» σημειώνει ο αρθρογράφος του Bruegel και καταλήγει λέγοντας πως εάν ήταν Έλληνας, θα ψήφιζε «ΝΑΙ», κατανοώντας πως οι καλύτεροι όροι για τους δανειστές είναι μέρος μίας σωτήριας συμφωνίας.