Χουντής: "Κινδυνολογία" ότι το "Όχι" σημαίνει δραχμή

Το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα σημαίνει «όχι» στη συγκεκριμένη συμφωνία των Θεσμών που περιλαμβάνει μέτρα με τα οποία δεν συμφωνούμε, τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ, ο Υπουργός κάλεσε τους πολίτες να αποφασίσουν «αν θα συνεχιστεί αυτή η πολιτική της λιτότητας ή θα προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε μια διαφορετική πολιτική» επισημαίνοντας: «Η Δημοκρατία δεν έχει περιθώρια παρερμηνειών ούτε περιθώρια να μην την υπολογίσουν τώρα πια οι δανειστές, γιατί η Ευρώπη έχει μια τέτοια παράδοση και όταν τα πράγματα φτάνουν σε ένα τέτοιο επίπεδο η δημοκρατία με δημοψηφίσματα λύνει προς τα πού πρέπει να τεθούν τα πράγματα και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό».

Χαρακτήρισε αστήριχτο, κινδυνολογικό και εφιαλτικό το σενάριο ότι το ΌΧΙ σημαίνει επιστροφή στη δραχμή. «Όλη αυτή η κινδυνολογία, ότι δεν γίνονται δεκτά τα αιτήματα και επομένως θα βγείτε από την Ευρωζώνη, δεν στέκει».

Εξέφρασε την πεποίθηση πως στο δημοψήφισμα θα επικρατήσει το ΟΧΙ και επισήμανε ότι αν βγει το ΝΑΙ, η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη βούληση του ελληνικού λαού και η διαπραγμάτευση θα γίνει υπό διαφορετικούς όρους. Ωστόσο, αποσαφήνισε ότι σε αυτή την περίπτωση «έχουμε πει ότι αυτή την πολιτική εμείς δεν μπορούμε να την υπηρετήσουμε. Είναι μια πολιτική που δεν έχει αποτέλεσμα».

Ειδική αναφορά έκανε στην έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ, που δημοσιεύτηκε χθες και προτείνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 30%, τονίζοντας ότι «αν δεν υπάρχει βιώσιμη λύση για το χρέος θα ανακυκλώνουμε συνεχώς αποτυχημένα προγράμματα και το πρόβλημα δεν θα αντιμετωπίζεται». Εκτίμησε ότι «αυτό που απέδειξε και η χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαίωσε το πρόβλημα ότι με αυτές τις πολιτικές το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει βρεθεί λύση κουρέματος του χρέους και βιώσιμες πολιτικές. Αυτό ήταν το μήνυμα» και τόνισε: «Η έκθεση του ΔΝΤ ανέδειξε τις ευθύνες της στάσης των εταίρων και είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί όλη την Ευρώπη. Το χρέος είναι πρόβλημα όλης της Ευρώπης, διότι η πολιτική της λιτότητας είναι πρόβλημα όλη της Ευρώπης».