Διάγγελμα Τσίπρα: «Το όχι σημαίνει πίεση ισχυρή για μια συμφωνία κοινωνικά δίκαιη»

Το «όχι» δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά επιστροφή στις αξίες της Ευρώπης, σημείωσε στο νέο σύντομο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλώντας τους πολίτες να επιλέξουν το «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

«Όχι» σημαίνει πίεση ισχυρή για μία συμφωνία κοινωνικά δίκαιη. Το «όχι» αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για μια καλύτερη συμφωνία. Σας εκβιάζουν να πείτε “ναι” σε όλα για να γίνετε συνένοχοι στη συνέχιση του μνημονίου. Δόθηκε τελεσίγραφο χωρίς πρόβλεψη για το χρέος και τη χρηματοδότηση και δεν έγινε αποδεκτό» τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι μετά την απόφαση για δημοψήφισμα έπεσαν στο τραπέζι καλύτερες προτάσεις από αυτές που είχαμε. Αν υπάρξει θετική κατάληξη στο Eurogroup θα ανταποκριθούμε άμεσα, τόνισε. Και συμπλήρωσε ότι η στάση των Ευρωπαίων είναι απαράδεκτη καθώς έκλεισαν τις τράπεζες επειδή η κυβέρνηση δίνει τον λόγο στον λαό. «Μας έδωσαν τελεσίγραφο για την εφαρμογή των εκκρεμοτήτων του μνημονίου» όπως είπε.

«Έχω επίγνωση των δυσκολιών.  Θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε οι δυσκολίες να είναι προσωρινές» είπε. «Η κατάσταση είναι πρόσκαιρη. Οι καταθέσεις δεν θα χαθούν στο βωμό των εκβιασμών» διαβεβαίωσε. Και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει σχέδιο για την επιστροφή στη δραχμή και ότι όσοι διαδίδουν κάτι τέτοιο λένε ψέματα» .

«Όσοι θέλουν μία Ευρώπη κολλημένη, δεν είναι οραματιστές και αδυνατούν να σκεφθούν ως Ευρωπαίοι. Η δημοκρατία δεν είναι πραξικόπημα. Οι δοτές κυβερνήσεις αποτελούν πραξικόπημα » υπογράμμισε.