Έντονο πολιτικό παρασκήνιο σε πλήρη εξέλιξη- Πληροφορίες για ταξίδι Τσίπρα σε Βρυξέλλες ή Βερολίνο σήμερα

Την ώρα που ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς διέψευδε από το βήμα της Βουλής ότι υπάρχουν σκέψεις για ακύρωση δημοψηφίσματος και μεταστροφή Τσίπρα, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και του πρότεινε να βρεθεί μια συμφωνία που θα επιλύει το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας.

Μάλιστα, γύρω στις 14:00 σήμερα το μεσημέρι διακινήθηκαν πληροφορίες ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξετάζει το ενδεχόμενο και διαβουλεύεται με τους Ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να επισκεφθεί το Βερολίνο ή τις Βρυξέλλες ακόμη και σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την ώρα υπάρχει η βάση στο να βρεθεί μια λύση, όμως αυτή έχει ακόμη μεγάλες δυσκολίες. Και αυτό διότι για να δοθεί παράταση του προγράμματος εφόσον η Αθήνα αποδεχθεί το σχέδιο λύσης θα πρέπει αυτό να εγκριθεί και από τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών που δανείζουν την Ελλάδα, κάτι που χρονικά δεν μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος της μέρας. Συνεχή είναι τα τηλεφωνήματα μεταξύ του κ. Τσίπρα και του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν κλοντ Γιουνκέρ, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, όπου καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να βρεθεί συμφωνία. Η Κομισιόν επιβεβαιώνει την τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Γιουνκέρ.

Άλλωστε δεν μένουν παρά λιγότερο από 12 ώρες αγωνίας μέχρι την εκπνοή του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας που εκπνέει σήμερα 30 Ιουνίου. Μάλιστα πληροφορίες λένε ότι σχεδιάζεται σύγκληση του Eurogroup ακόμη και σήμερα. Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να συζητήσουν μια συνολική πρόταση, συμπεριλαμβανομένου και του αιτήματος για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο είναι αβέβαιο αν οι χώρες που κρατούν σκληρή στάση, όπως η Γερμανία και η Φινλανδία, θα επιλέξουν να βάλουν νερό στο κρασί τους.

Στο πλαίσιο αυτό, Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε στο αμερικανικό πρακτορείο Reuters ότι είναι πλέον πολύ αργά για παράταση του ελληνικού προγράμματος. Εφόσον υπάρξει πολιτική συμφωνία για εξεύρεση φόρμουλας που θα λύνει τον γόρδιο δεσμό των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών, η σύγκλιση απόψεων θα μπορούσε να επισημοποιηθεί από το Eurogroup.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να έχει συνομιλίες και με Μέρκελ – Ολάντ τις επόμενες ώρες.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «αν θέλουν λύση οι εταίροι ας σταματήσουν να φέρνουν παλιές προτάσεις ως νέες» και πρόσθεσε ότι για να υπάρξει συμφωνία «ζητάμε καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και διευθέτηση χρέους».

Το “Βήμα” επικαλείται πληροφορίες ότι “ενώ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατά κάποιες μαρτυρίες διεξάγονται έκτακτες συσκέψεις για την νομισματική μετάβαση (κάτι που η κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης φαίνεται πως έχει αναλάβει ρόλο γεφυροποιού με την Ευρώπη και καταβάλλει προσπάθειες να πείσει τον κ. Τσίπρα για την μοναδική δυνατότητα διεξόδου: να πει «ναι» στο δημοψήφισμα, να επιστρέψει την ύστατη ώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να κρατήσει τη χώρα ζωντανή”.

Προσθέτει ότι στην ίδια κατεύθυνση “πιέσεις ασκεί και ο γραμματέας του υπουργικού Συμβουλίου Σπ. Σαγιάς, ο οποίος μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να υποβάλλει την παραίτησή του, ειδικώς αν ο κ. Τσίπρας επιμείνει στην χθεσινοβραδινή του στάση”.
“Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές και κάποιους υπουργούς, η προσπάθεια μεταστροφής των διαθέσεων του Πρωθυπουργού δεν φαίνεται εύκολο έργο.

Εφόσον ο κ. Τσίπρας δεν αναλάβει την πρωτοβουλία για την οποία δέχεται εισηγήσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστούν κρούσματα διαφοροποιήσεων και τοποθετήσεων στελεχών υπέρ της παραμονής στο ευρώ, οι οποίες ενδεχομένως να συνοδευθούν και από παραιτήσεις”.

“Κύκλοι της Κομισιόν αναφέρουν ότι μετά τη νέα πρόταση από την ΕΕ το βράδυ της Δευτέρας υπάρχει έντονη κινητικότητα στην Αθήνα και δίαυλοι επικοινωνίας της κυβέρνησης με στελέχη της Κομισιόν ώστε να διαμορφωθεί νέα πρόταση”.

Νωρίτερα το protothema.gr επικαλούνταν “αποκλειστικές πληροφορίες”, σύμφωνα με τις οποίες, “παρά τις κυβερνητικές διαρροές περί νέου, βελτιωμένου σχεδίου που κατατέθηκε από τους Θεσμούς, ουδεμία καινούργια πρόταση υπήρξε από τη μεριά των Θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση”. “Αντίθετα υπήρξε ξεκάθαρο κάλεσμα προς τον Έλληνα πρωθυπουργό να αποδεχθεί την τελική πρόταση της Κυριακής που ο κ. Γιούνκερ έχει καταθέσει γα να οδηγηθούμε σε λύση του αδιεξόδου και νέο Eurogroup”.

Το δημοσίευμα επικαλείται “έγκυρες διπλωματικές πηγές των Θεσμών” οι οποίες τονίζουν πως “αν ο κ. Τσίπρας θέλει λύση πρέπει να στείλει επιστολή στους κ.κ. Γιούνκερ, Ντάισενμπλουμ, Μέρκελ και Ολάντ με την οποία θα δέχεται την πρόταση των Θεσμών που κατατέθηκε την Κυριακή και να καλέσει σε καμπάνια υπέρ του ΝΑΙ”.

Επαναλαμβάνουν το “κάλεσμα” του πρόεδρου της Κομισιόν κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου πως “από τη μεριά της ΕΕ η πόρτα παραμένει ανοικτή” και προσθέτουν: “Εχοντας επαφή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάιζενμπλουμ, ο κ. Γιούνκερ εξήγησε πως μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής θα μπορούσε να επιτευχθεί και πως θα μπορούσε να μοιάζει”.

Και η πηγή συνεχίζει: “Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να στείλει επιστολή σε Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Μέρκελ και Ολάντ με την οποία θα δέχεται την πρόταση των Θεσμών που κατατέθηκε την Κυριακή και να καλέσει σε καμπάνια υπέρ του ΝΑΙ επάνω σε αυτή τη βάση. Αυτή η παρέμβαση θα οδηγήσει στο δρόμο για ένα νέο Eurogroup”.

Οι πολιτικές εξελίξεις από… τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Ο πανικός που έχει προκαλέσει στους πολίτες η απόφαση του Έλληνα Πρωθυπουργού για δημοψήφισμα αποτυπώνεται και στην εικόνα των σούπερ μάρκετ. Την ώρα που η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει στον κόσμο ποιες επιπτώσεις θα έχει ένα ενδεχόμενο «όχι», οι καταναλωτές τρέχουν να αγοράσουν προϊόντα, προκειμένου να τα αποθηκεύσουν στο σπίτι τους, ώστε, αν δημιουργηθεί πρόβλημα στην αγορά, εκείνοι να έχουν προμήθειες.

Παρά τις… εφόδους των καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ και τις εικόνες με τα άδεια ράφια να κυκλοφορούν στα social media, στελέχη της αγοράς εμφανίζονται απολύτως καθησυχαστικά. Η τροφοδοσία σε τρόφιμα, βασικά είδη νοικοκυριού και προσωπικής φροντίδας εξακολουθεί να γίνεται ομαλά, καθώς υπάρχουν επαρκή αποθέματα.

Και χθες, πάντως, η κίνηση στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ήταν πολύ αυξημένη με ανθρώπους της αγοράς να μιλούν για αύξηση στις πωλήσεις που κυμαινόταν από 65% έως και 67%. Ενδεικτικό του πανικού που προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα είναι πως την Δευτέρα εξαφανίστηκαν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ όσπρια, ρύζι, μακαρόνια, λάδι, κονσέρβες και όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε στο iefimerida.gr υψηλόβαθμο στέλεχος κορυφαίας αλυσίδας σούπερ μάρκετ, ότι στα συγκεκριμένα είδη οι πωλήσεις ήταν σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με την περσινή χρονιά (την αντίστοιχη ημερομηνία). Μάλιστα το Σάββατο στα σούπερ μάρκετ οι αυξήσεις στις πωλήσεις κινήθηκαν από 33% έως 37%. Xαρακτηριστικό είναι ότι κάποιοι μιλούσαν ακόμα και για πωλήσεις που θύμιζαν ημέρες Χριστουγέννων.

Στέλεχος από άλλη κορυφαία αλυσίδα σούπερ μάρκετ, υποστήριξε πως η κίνηση είναι περισσότερο αυξημένη στα καταστήματα που βρίσκονται στα βόρεια και νότια προάστια της Αθήνας. Ωστόσο τόνισε πως η εταιρεία βρίσκεται σε στάση αναμονής και ετοιμότητας για να περάσει σε plan B. Συγκεκριμένα αναφέρει πως έχουν παγώσει όλες οι εργασίες επέκτασης ή ανακαίνισης καταστημάτων, καθώς και όλα τα πρότζεκτ που ήταν σε εξέλιξη, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.