Στέητ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ δεν θέλουν Grexit - Πιέσεις Ουάσινγκτον για λύση με βιώσιμο χρέος

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη», δήλωσε σε κατηγορηματικό τόνο, προχωρώντας σε μια ακόμη παρέμβαση στις εξελίξεις ως προς το ελληνικό ζήτημα και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές εκ μέρους των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ. Όπως δήλωσε ο κ. Τόνερ, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε για τις εξελίξεις με τον Γερμανό ομόλογό του.

Τηλεφωνική επικοινωνία για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα είχαν το απόγευμα την Δευτέρα και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Κατόπιν της επικοινωνίας, η γαλλική Προεδρία ανακοίνωσε ότι οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν να συμβάλλουν στην επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Ο Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, κάλεσε την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, τονίζοντας παράλληλα ότι οι πλευρές που διαπραγματεύονται για το ελληνικό χρέος πρέπει να αναπτύξουν ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και χρηματοδότησης που θα προσφέρει στην Ελλάδα με ένα βιώσιμο σχέδιο για το χρέος χωρίς να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Ο Έρνεστ κάλεσε να μην υπάρχουν ανακοινώσεις σε έντονη γλώσσα από τους Έλληνες πολιτικούς και από άλλες χώρες της Ευρωζώνης και τόνισε ότι το να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ είναι προς το συμφέρον όλων.

Εν τω μεταξύ και ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα προτρέπει την Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση για τη δανειακή συμφωνία, ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, όπως και ένας δεύτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών, επισήμαναν ακόμη πως η Ουάσινγκτον ασκεί έντονες πιέσεις στην Ελλάδα και στους Ευρωπαίους εταίρους της να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει μέτρα που θα καταστήσουν το ελληνικό κρατικό χρέος βιώσιμο.