Τσίπρας: Δεν είμαι Πρωθυπουργός παντός καιρού-Και στο «και πέντε» θα συμφωνήσουμε αν αλλάξει η πρόταση

«Δεν θα ενταφιάσουμε τη δημοκρατία. Όποια και αν είναι η απόφαση του ελληνικού λαού, θα γίνει σεβαστή. Αν βγει ναι στο δημοψήφισμα, θα σεβαστούμε την απόφαση του ελληνικού λαού. Εγώ δεν είμαι Πρωθυπουργός παντός καιρού. Θα δρομολογηθούν εξελίξεις, όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι αυτής της χώρας» τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Ο κ Τσίπρας είπε ότι στόχος του δημοψηφίσματος είναι η συνέχιση της διαπραγμάτευσης. Όσο πιο δυνατή η απόρριψη της συμφωνίας, τόσο πιο ισχυρή η ελληνική θέση στη διαπραγμάτευση, εκτίμησε σημειώνοντας ότι το «όχι» κάνει ουσιαστικότερη τη διαπραγμάτευση. Κάλεσε τον λαό να απορρίψει την πρόταση των δανειστών, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί λύση και σημειώνοντας ότι δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να δεχθεί τον φαύλο κύκλο.  Εάν ο λαός θέλει να συνεχίσει τη λιτότητα, τότε «θα σεβαστούμε αυτή την επιλογή, αλλά δεν θα την υπηρετήσουμε εμείς» τόνισε.

Όπως σημείωσε, στόχος των εταίρων δεν ήταν να γεφυρωθούν οι διαφορές, ήταν να υιοθετήσει η ελληνική πλευρά τις δικές τους προτάσεις. Οι Ευρωπαίοι είχαν ως στόχο να φθάσουμε απολύτως στο μνημόνιο, συνέχισε. Ο Πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε ότι υπήρξε πρόταση προς την ελληνική πλευρά με συντελεστή ΦΠΑ 13% -από 23%- στα ξενοδοχεία αλλά και ότι μόνο αυτή ήταν η αλλαγή του κειμένου, τόνισε όμως ότι «ο ελληνικός λαός καλείται να απαντήσει επί της ουσίας, όχι των λεπτομερειών». «Οι προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν προτάσεις ΔΝΤ, όχι ευρωπαϊκού κεκτημένου» είπε χαρακτηριστικά. «Οι θεσμοί κατέληξαν σε ένα κείμενο προάγγελου τελεσιγράφου» είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση κατάφερνε να πάρει κάτι που θα αποτελούσε έξοδο από την κρίση και όχι ταπείνωση και υποταγή, τότε το μήνυμα θα ήταν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. «Αυτό δεν το θέλουν» σημείωσε, λέγοντας ότι απέναντι σε αυτό το τελεσίγραφο δεν μπορεί να απαντήσει ένας άνθρωπος και μια κυβέρνηση, αλλά ένας λαός διευκρινίζοντας ότι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έλαβε τον Ιανουάριο δεν μπορούσε να ενταχθεί η πρόταση των δανειστών.

«Αυτούς τους πέντε μήνες κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν» είπε, κάνοντας λόγο για μια πολύ ειλικρινή προσπάθεια. «Στο τέλος της τελευταίας μέρας στις Βρυξέλλες έφτασα στη διαπίστωση ότι στόχος της άλλης πλευράς δεν ήταν να γεφυρωθούν οι διαφορές, αλλά να υιοθετήσουμε τις δικές τους απόψεις. Κάθε φορά που υιοθετούσαμε κάτι, πήγαιναν ακόμα παραπέρα. Κάναμε ότι μπορούσαμε για μια δίκαιη λύση» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και παραδέχτηκε: «Πάλεψα να πετύχω μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, αλλά δεν τα κατάφερα».  «Ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα κατανοεί γιατί απορρίφθηκε η πρόταση της Ελλάδας. Οι δανειστές επέμεναν σε μέτρα ιδεολογικού προσανατολισμού» υποστήριξε.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι αιφνιδίασε τους εταίρους με την απόφαση για δημοψήφισμα. Όπως δήλωσε, και στις Βρυξέλλες, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ, τους ενημέρωσε ότι «η πρόταση που μας δίνεται δεν είναι βιώσιμη λύση, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί επιμένετε σε τέτοια μέτρα». Η απάντηση -είπε- ήταν «όχι εμείς, οι θεσμοί». Και όπως είπε, τους διευκρίνισε ότι θα επιστρέψει στην Αθήνα, θα συνεδριάσει το κυβερνητικό συμβούλιο και θα τους ενημερώσει εκ νέου. «Πράγματι διέκοψα το κυβερνητικό συμβούλιο και πήρα τηλέφωνο. Η απάντηση (σ.σ. από τους Μέρκελ και Ολάντ) που έλαβα δεν ήταν αρνητική» δήλωσε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι στο τραπέζι παραμένουν «οι λογικές προτάσεις της κυβέρνησης» με τα οικονομικά βάρη να μην πέφτουν στους μισθωτούς, αλλά σε όσους μπορούν να τα σηκώσουν.  Ερωτηθείς εάν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τους πιστωτές, είπε ότι επισήμως δεν υπάρχει. «Εγώ έχω τα τηλέφωνά μου ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο και απαντώ σε όσους μου τηλεφωνούν» είπε. Σε ερώτηση τι περιμένει από τους πιστωτές, είπε ότι περιμένει να σεβαστούν την κυριαρχία ενός λαού και να προχωρήσουν στη λογική και τον ρεαλισμό. Κληθείς, δε, να σχολιάσει το εάν θα πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ας μας δώσουν συμφωνία το βράδυ για να το πληρώσουμε» και συμπλήρωσε ότι αυτοί έχουν το μαχαίρι, αυτοί έχουν και το πεπόνι.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι θεωρούσε αυτονόητη την έγκριση του αιτήματος για παράταση  έτσι ώστε ο ελληνικός λαός χωρίς πίεση και εντελώς δημοκρατικά να επιλέξει. «Η επιλογή να μη δοθεί παράταση ήταν για να κόψει η ΕΚΤ τη ρευστότητα και να οδηγηθούμε στην τραπεζική αργία και στα όρια στις αναλήψεις. Μπορεί να δούμε και άλλες παρεμβάσεις μέχρι την Κυριακή; Μπορεί» είπε ο κ. Τσίπρας. «Θα επιλέξουμε κυρίαρχα ως λαός ποιο θα είναι το μέλλον μας. Προαπαιτείται ψυχραιμία, νηφαλιότητα, αποφασιστικότητα» είπε εκτιμώντας ότι οι Έλληνες δείχνουν ψυχραιμία. «Κάποιοι θέλουν να αποτρέψουν από το να αποφασίσει ο λαός» σημείωσε. Και κάλεσε τους πολίτες να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία τις απειλές. Σημείωσε ότι δεν περιγράφει μία ειδυλλιακή ατμόσφαιρα, αλλά τόνισε ότι ο ελληνικός λαός θα επιβιώσει.  Και κάλεσε και την τρίτη ηλικία να μην ανησυχεί καθώς οι συντάξεις θα κοπούν μόνο εάν κάνουμε πίσω και μπει μαχαίρι.

Εκτίμησε ότι δεν θέλουν οι πιστωτές την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζοντας ότι το κόστος μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας θα ήταν τεράστιο. «Το σχέδιο δεν είναι να βγάλουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ, αλλά να τελειώσουν με την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει διαφορετική πολιτική».  «Δεν θέλουν την κατάρρευση της ευρωζώνης, θέλουν την κατάρρευση της ελπίδας. Θέλουν να μειώσουν το πολιτικό κεφάλαιο μιας κυβέρνησης που υποσχέθηκε σε έναν λαό να αλλάξουν τα πράγματα» επισήμανε.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση έχει Plan B, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επιλογή την έξοδο ή τη διάλυση της ευρωζώνης, έχει όμως και την ευθύνη για την επιβίωση ενός λαού. «Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την επιβίωση του ελληνικού λαού». Όπως είπε η κυβέρνηση προσπαθεί για την αποκατάσταση της ρευστότητας και για να μην υπάρξει έλλειψη σε βασικά αγαθά. Ο ελληνικός λαός, σημείωσε, έχει περάσει και χειρότερα και πιο δύσκολες στιγμές. Έχει επιβιώσει και θα επιβιώσει, πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι η δυσκολία που ζούμε είναι πρόσκαιρη. Όπως τόνισε οι Έλληνες θα επιβιώσουν και χωρίς πρόγραμμα και θα καταφέρουν να πάνε στο δημοψήφισμα.

Ερωτηθείς εάν ο κ. Βαρουφάκης εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη του, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «εάν είχε απολέσει την εμπιστοσύνη μου δεν θα ήταν ακόμη υπουργός».

«Περίμενα ότι η στάση των Ευρωπαίων ηγετών θα ήταν διαφορετική, παραδέχτηκε. «Ανέμενα ότι οι Ευρωπαίοι θα είχαν υποχωρήσει. Το ίδιο περιμένω και τώρα.Η κυβέρνηση βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αν μας προτείνουν μία βιώσιμη λύση και στο “και πέντε”, εμείς θα είμαστε εδώ» επέμεινε. Και κατέληξε λέγοντας ότι παραμένει πάντα ανοιχτός στο διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς δηλώνοντας ότι όποιος τον καλέσει και ζητήσει ενημέρωση ή συνάντηση είναι στη διάθεσή του.