Ούγκο Ντίξον: Το δημοψήφισμα είναι επιλογή ανάμεσα στο κακό και στο πολύ κακό

Για ένα μεγάλο στοίχημα που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας για το μέλλον της Ευρώπης κάνει λόγο ο αρθρογράφος του Reuters, Ούγκο Ντίξον, μιλώντας για το δημοψήφισμα που ανήγγειλε για την ερχόμενη Κυριακή και σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια επιλογή ενδιάμεση στο κακό και στο εξαιρετικά κακό.

«Στο μεταξύ, ο κόσμος μπορεί πρόκειται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία. Η Ευρωζώνη πιθανότατα θα επιβιώσει, αλλά η ξεχαρβαλωμένη δομή της θα δοκιμαστεί σοβαρά» γράφει.

Και συνεχίζει: “Τα capital controls είναι πιθανά πριν οι Έλληνες ψηφίσουν για τους όρους των δανειστών στις 5 Ιουλίου. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η προσφορά τους θα είναι στο τραπέζι ακόμη και αν οι άνθρωποι τη θέλουν. Αν δεν τη θέλουν, μία επιστροφή στη δραχμή και περισσότερη μιζέρια ακολουθούν.

Ο Τσίπρας ουσιαστικά καλεί την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ. Τόσο η Ελλάδα όσο και οι δανειστές της έχουν την ευθύνη για την κατάρρευση των συζητήσεων. Αλλά ο Τσίπρας χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα άσχημα, ακολουθώντας μία εξαιρετικά συγκρουσιακή προσέγγιση”.

Το μεγάλο αναπάντητο ερώτημα είναι γράφει “αν η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει την έκτακτη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες κατά την εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα” και προσθέτει ότι “στην πραγματικότητα, η ΕΚΤ ίσως αποφασίσει να κόψει την ρευστότητα το σαββατοκύριακο, κάτι που πιθανότατα θα ανάγκαζε την Ελλάδα να επιβάλει ελέγχους κεφαλαίων ή να κλείσει τις τράπεζες”.