Νικολούδης: Θα ελέγχεται η διαφθορά όσο ψηλά και αν εντοπίζεται

Εγκύκλιο με βάση την οποία προβλέπεται η διενέργεια ελέγχου επί ζητημάτων διαφθοράς στα ανώτερα κλιμάκια των δημοσίων υπηρεσιών, τους ιεραρχικά προϊσταμένους και Υπουργών συμπεριλαμβανομένων, εξέδωσε ο Υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης.

Ο κ. Νικολούδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Επικρατείας του «Ποταμίου» Παναγιώτη Καρκατσούλη, τόνισε μεταξύ άλλων: «Στόχος μας είναι η υψηλού επιπέδου διαφθορά. [..] Εκεί υπογράφονται οι συμβάσεις, προμήθειες οπλικών συστημάτων και γενικώς προμηθειών, εκεί καταρτίζονται οι μεγάλες συμβάσεις για δημόσια έργα, εκεί θα θέλαμε να στοχεύσουμε». Και συμπλήρωσε: «Έχει ποτέ διατυπωθεί τέτοια οδηγία, στις δεκαετίες που περάσανε;».

Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε κατάρτιση νομοσχεδίου – σκούπα, που θα αφορά γενικότερα ζητήματα διαφθοράς, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.  Ενημέρωσε ότι ερευνώνται συστηματικά περιπτώσεις διαφθοράς, δωροδοκίας, από έλληνες υπηκόους ή εταιρείες στο εξωτερικό. Και προχωρώντας σε πρόχειρο απολογισμό του τι έχει γίνει με το συγκεκριμένο θέμα ως τώρα υποστήριξε ότι έχουν ήδη εκδοθεί 247 εντολές ελέγχου προς υπηρεσίες και ελεγκτικούς μηχανισμούς.