Μέρκελ: «Γενναιόδωρη» η πρόταση των δανειστών

Την άποψη ότι οι δανειστές έκαναν υποχωρήσεις απέναντι στην Ελλάδα και ότι η πρόταση που της γίνεται είναι «ιδιαίτερα γενναιόδωρη» και συνεπώς επαφίεται εντελώς στην ελληνική πλευρά το τι μέλλει γενέσθαι διατύπωσε, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα Καγκελάριος. Χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ είπε: «Εμείς κάναμε υποχωρήσεις, τώρα είναι η σειρά της Ελλάδας να κάνει το ανάλογο βήμα». Μάλιστα, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που η ίδια και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχαν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο περιθώριο της Συνόδου, και οι δύο παρότρυναν τον κ. Τσίπρα (χρησιμοποίησε μάλιστα και την λέξη «παρακαλέσαμε») να δεχτεί την «γενναιόδωρη προσφορά των Θεσμών».

Η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για διεξαγωγή νέας έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης μετά το Eurogroup του Σαββάτου. Σε ερώτηση, όμως, ποιο είναι το plan B της Ευρωζώνης σε περίπτωση που τελικά δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα, η Γερμανίδα Καγκελάριος απάντησε κοφτά και λακωνικά ότι «δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο».

Νωρίτερα, γαλλική πηγή ανέφερε στο Reuters ότι κατά την 45λεπτη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, συζητήθηκε πιθανή παράταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης αλλά και το θέμα της χρηματοδότησης. Η συγκεκριμένη εκδοχή φιλοξενείται μάλιστα σε αρκετά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου (Wall Street Journal, Handlesblatt, Reuters).

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους ηγέτες για τη νέα ελληνική πρόταση και επεσήμανε ότι δεν είναι κατανοητή η εμμονή των δανειστών σε τόσο σκληρά μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του μετά την Σύνοδο δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει αποφασιστικά την μάχη υπέρ των ιδρυτικών αρχών της ΕΕ που είναι η Δημοκρατία, η αλληλεγγύη και ο αμοιβαίος σεβασμός και όχι οι εκβιασμοί και τα τελεσίγραφα.