Τσίπρας: Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται εκβιασμούς και τελεσίγραφα

«Οι αρχές της Ε.Ε. για αλληλεγγύη και σεβασμό δεν μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο.  Οι αρχές της Ε.Ε. δεν βασίστηκαν σε εκβιασμό και τελεσίγραφα. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα υπέρ αυτών των αξιών», δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ είχε κάνει σαφές ότι αν η Ελλάδα απορρίψει τους όρους που ζητούν οι δανειστές, τότε πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β για αυτή την περίπτωση, λίγες μόνο ώρες αφότου συναντήθηκε εκ νέου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι στη συνάντηση που είχε τον πρωί με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ, ενθάρρυνε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να αποδεχθεί την «γενναιόδωρη» προσφορά των δανειστών.

Μάλιστα, η Γερμανίδα Καγκελάριος υπογράμμισε ότι τώρα είναι η σειρά της Ελλάδας να κάνει κάποια βήματα προς την πλευρά των πιστωτών και σημείωσε πως οι ηγέτες της δεν μπορούν αναλάβουν συζητήσει για την Ελλάδα.Την ίδια ώρα οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είναι ραγδαίες. Τις τελευταίες ώρες διακινούνται πληροφορίες ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει την απόφαση να συγκαλέσει εκτάκτως απόψε το Κυβερνητικό Συμβούλιο προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόταση των δανειστών και να χαραχθεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά εν όψει του αυριανού Eurogroup.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του κ. Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, στους οποίους ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν κατανοεί γιατί οι θεσμοί επιμένουν σε τόσο σκληρά μέτρα.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες το κείμενο των θεσμών που παραδόθηκε στην ελληνική πλευρά είναι χειρότερο από μνημόνιο. Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν απαράδεκτη τη μεθόδευση που έχει ακολουθηθεί και τονίζουν ότι η Ευρώπη στηρίζεται σε αξίες δημοκρατίας και αλληλεγγύης. Με δηλώσεις του σήμερα το μεσημέρι ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε ότι οι πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας είναι 50-50.

Μάλιστα στις Βρυξέλλες γίνεται λόγος ότι οι δανειστές κατέθεσαν πρόταση για 5μηνη παράταση της ισχύουσας συμφωνίας -μέχρι το Νοέμβριο του 2015- με παράλληλη χρηματοδότηση ύψους 15,5 δισ. ευρώ. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στην Αθήνα και πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες να συγκαλέσει εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται στην Ελλάδα περίπου στις 18:00 το απόγευμα.