Ο πολιτικός «διάβολος»... στις τεχνικές «λεπτομέρειες»

Μικρές αλλαγές που δεν αλλάζουν δραματικά την ουσία σε οικονομικό επίπεδο αλλά ενδεχομένως μπορούν να χρησιμεύσουν ως πολιτικές αφορμές για την επίτευξη συμφωνίας τα επόμενα 24ωρα περιλαμβάνονται στην τελευταία ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στο Eurogroup της Πέμπτης.

Όπως σημειώνει η «Καθημερινή», το κείμενο δόθηκε μόλις μισή ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης και είναι αυτό για το οποίο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι «ο ιστορικός του μέλλοντος μετά την πρότασή μας δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία».

Μεταξύ άλλων, η πρόταση στοχεύει σε έσοδα από τον Φ.Π.Α που κυμαίνονται στο 0.93% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, αντί του 1% του ΑΕΠ της προηγούμενης, επαναφέρει τη διατήρηση της έκπτωσης 30% στο ΦΠΑ στα νησιά, που δεν περιλαμβανόταν στην προηγούμενη πρόταση και κατεβάζει κατά μία ποσοστιαία μονάδα – 28% έναντι 29% της προηγούμενης – το φόρο στις επιχειρήσεις.

Πιο αναλυτικά το «Πρώτο Θέμα» αναφέρει:

Η Ελλάδα επιμένει στην φορολόγηση εφάπαξ ύψους 12% των επιχειρήσεων με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ για να πετύχει το δημοσιονομικό ζητούμενο αποτέλεσμα για το 2015.

Η Ελλάδα δεν κάνει καμία αναφορά στο κείμενό της για την ανάγκη πλήρους εφαρμογής του νόμου 2010 που αφορά στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος (Νόμος 3863/2010) αλλά και για την εφαρμογή ή προσαρμογή των κανόνων που ισχύουν για τις επικουρικές συντάξεις αλλά και τις υψηλές συντάξεις όπως έχει συμφωνηθεί το 2012, ώστε να επιτύχουν ανάλογη εξοικονόμηση και να λάβουν επιπλέον μέτρα για βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 έτη που θα πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι το 2022 να ισχύσει για όλους όσοι βγαίνουν στη σύνταξη από τις 31 Οκτωβρίου 2015 αντί της 30ης Ιουνίου που ζητούν οι δανειστές.

Η Αθήνα ζητά σταδιακή αντικατάσταση του ΕΚΑΣ για όλους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018. Δεν δέχεται την άμεση κατάργηση του επιδόματος για το 20% των δικαιούχων.

Η Αθήνα ταυτίζεται για πέναλτι 16% σε όσους θα βγαίνουν σε πρόωρη σύνταξη, και την ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων υπο τη σκέπη του ΕΤΕΑ αλλά δεν κάνει αναφορά, όπως οι δανειστές, στην ανάγκη «να διασφαλιστεί ότι από την 1η Ιανουαρίου 2015 όλα τα επικουρικά ταμεία μπορούν να χρηματοδοτηθούν ιδίοις πόροις (επαναφορά της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος)».

Η ελληνική πρόταση κάνει λόγο για σταδιακή αντικατάσταση και όχι κατάργηση όπως λένε οι δανειστές του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018 (αντί για το τέλος Δεκεμβρίου του 2019 που ζητά η άλλη πλευρά) ενώ δεν δέχεται την άμεση κατάργηση της χορήγησης του επιδόματος για το 20% των δικαιούχων.

Στο ελληνικό κείμενο δεν υπάρχει αναφορά για «πάγωμα των μηνιαίων εγγυημένων συνταξιοδοτικών εισφορών σε ονομαστικούς όρους έως το 2021». Επιμένει επίσης στην αύξηση κατά μίας ποσοστιαίας μονάδας των εισφορών υγείας (από το 4% στο 5%) αντί για δύο που προτείνουν οι δανειστές (από το 4% στο 6%). Επιμένει ακόμα στην αποκατάσταση των εργοδοτικών εισφορών για τις κύριες συντάξεις στα επίπεδα του 2014 (3,9% για το ΙΚΑ).

Όσον αφορά στη φορολογική διοίκηση, οι αλλαγές μεταξύ των δύο προτάσεων είναι περιορισμένες, αλλά μία είναι κομβική. Συγκεκριμένα, στην ελληνική πρόταση αναφορικά με τα ειδοποιητήρια κατάσχεσης προτείνεται η αύξηση του ανώτατου ορίου 25% για μισθούς και συντάξεις, αντί μείωσης που ζητούσαν οι εταίροι.

Στην τρίτη παράγραφο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη το κείμενο είναι ίδιο με αυτό των δανειστών, αλλά στην ελληνική πρόταση δεν περιλαμβάνεται μία πρόταση των θεσμών. Συγκεκριμένα το ελληνικό κείμενο γράφει: Τροποποιείστε τη ρύθμιση 2014-15 για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να αποκλειστούν εκείνοι που δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις και εισάγετε μια προϋπόθεση για να μειώσετε τη χρονική περίοδο γι’ αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν νωρίτερα.

Ενώ το κείμενο των δανειστών ζητά: Παράλληλα εισάγετε επιτόκια με βάση τα τρέχοντα στην αγορά). Το τμήμα Μεγάλων Οφειλετών και το ΚΕΑΟ να αξιολογήσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 τους μεγαλοοφειλέτες με χρέη σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές άνω του 1 εκατ. ευρώ (εδώ στο ελληνικό κείμενο υπάρχει η προσθήκη σε παρένθεση της φράσης: απομένει να διευκρινισθεί το πώς θα διακριβώνεται η ικανότητα ενός εκάστου να πληρώσει και το πώς θα λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα).

Η «Καθημερινή» μεταφέρει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες αν και η πρόταση αυτή δεν συζητήθηκε σε αντιπαραβολή με την πρόταση των θεσμών στο Eurogroup, ο επικεφαλής Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε εντολή στους εκπροσώπους των θεσμών να την μελετήσουν και να κρατήσουν τα επί μέρους σημεία, τα οποία θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε ένα ενδεχόμενο τελικό κείμενο μιας συμφωνίας, με τον όρο αυτά τα σημεία να μπορούν να εγκριθούν από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Στο μεταξύ, η Καγκελάριος Μέρκελ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, δήλωσε ότι το Eurogroup του Σαββάτου είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα, πως δεν είναι σε θέση να κάνει εικασίες για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης και ότι η πολιτική βούληση υπάρχει από παντού για να βρεθεί μια λύση. «Ελπίζουμε πως μια συμφωνία θα επιτευχθεί το Σάββατο» ανέφερε η Α. Μέρκελ.

Σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuters και Bloomberg, η Μέρκελ σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να βρεθούν νέα χρήματα για την Ελλάδα πέραν των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνονται στο τρέχον πρόγραμμα, σε ένα σκληρό μήνυμα πως ίσως δεν υπάρξει περαιτέρω χρηματοδοτική βοήθεια από τους εταίρους, παρά τις δυσκολίες της ελληνικής οικονομίας.

Η γερμανίδα Καγκελάριος υπογράμμισε μάλιστα πως κατά το δείπνο οι ηγέτες δεν συζήτησαν το ελληνικό αίτημα ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, και επανέλαβε ότι η όπoια λύση θα πρέπει να βρεθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και θεσμών.

Απέφυγε επίσης να απαντήσει σε ερώτημα για το αν θα υπάρξει συζήτηση για «σχέδιο Β» σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup, σχολιάζοντας λιτά πως δεν θέλει να προβεί σε εικασίες.

«Οι ηγέτες [της Ε.Ε.] περιμένουν το Eurogroup να ολοκληρώσει το Σάββατο τη διαδικασία» της διαπραγμάτευσης, επισήμανε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Συμπλήρωσε πως οι αρχηγοί των κρατών-μελών ενημερώθηκαν από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για την πορεία των διαπραγματεύσεων, και «έχουν πλήρη επίγνωση των συνεπειών».

Τέλος, ο Τουσκ επιβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συγκληθεί νέα έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης τις επόμενες μέρες, παραπέμποντας και αυτός τη διαπραγμάτευση σε τεχνικό, κι όχι πολιτικό επίπεδο.

Νωρίτερα. η Μέρκελ μιλώντας στους αρχηγούς συντηρητικών κομμάτων τόνισε ότι «ότι δεν θα πέσουμε θύμα εκβιασμού από την Ελλάδα», διευκρίνισε ότι το συμβούλιο κορυφής δεν πρόκειται να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα και ότι η Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους τρεις θεσμούς. Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι είναι επιβεβλημένο να βρεθεί λύση πριν το άνοιγμα των αγορών το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας.

Αλλά και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε έκανε λόγο για πισωγύρισμα. «Πρέπει να σας πω ότι έπειτα από όσα άκουσα για τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, δεν σημειώθηκε η απαραίτητη πρόοδος, σε μερικά σημεία μάλιστα έχει κανείς την εντύπωση ότι έγινε πισωγύρισμα».