Τσίπρας: Στο τέλος θα υπάρξει συμβιβαστική συμφωνία

Την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει ένας συμβιβασμός για να ξεπεραστεί η κρίση εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής για τη μετανάστευση. Αποφεύγοντας να κάνει άμεσο σχόλιο για τη διακοπή του Eurogroup και για τις άκαρπες αλλεπάλληλες δικές του επαφές με τους επικεφαλής των δανειστών, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε απλώς ότι στις διαπραγματεύσεις πάντοτε υπάρχουν διαφωνίες.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εισερχόμενη στη Σύνοδο δήλωσε ότι το ελληνικό ζήτημα δεν θα απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες και ότι το χειρίζονται οι Υπουργοί Οικονομικών. Εκτίμησε ότι δεν υπάρχει αξιοσημείωτη πρόοδος με την Ελλάδα και ότι η κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει με τους «θεσμούς».

Ο Γάλλος Πρόεδρος, από την άλλη, τόνισε ότι «μία συμφωνία με την Ελλάδα είναι πιθανή και απαραίτητη. Αλλά βρίσκεται στα χέρια των διαπραγματευτών η πραγματοποίησή της».

Ο Μάρτιν Σουλτς, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε: «Λέω στην κυβέρνηση της Ελλάδας: Τείνουμε χείρα βοηθείας, πάρτε τη και την ίδια στιγμή λέω στους θεσμούς: Βοηθήστε την Αθήνα, η κατάσταση είναι τραγική». Εξήρε, δε, την «καλή δουλειά» του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καλώντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό να δεχτεί τις προτάσεις των δανειστών. 

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι θα προσπαθήσει μέχρι την τελευταία στιγμή να κρατήσει ενωμένη την Ευρώπη.