Νέα συνεδρίαση του Eurogroup το Σάββατο - Ζητούν (πάλι) νέα πρόταση από την Αθήνα

Με εμπλοκή φαίνεται ότι ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες καθώς επί τάπητος τέθηκαν δύο κείμενα: το ένα είναι η πρόταση των δανειστών και το άλλο είναι η πρόταση της ελληνικής πλευράς την οποία διένειμε στους ομολόγους του ο Γιάνης Βαρουφάκης. Όπως ξεκαθάρισε στην έναρξη της συνεδρίασης ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ,  θα συζητηθεί η πρόταση των δανειστών καταρχήν και στη συνέχεια θα κληθεί η ελληνική αντιπροσωπεία να δηλώσει που συμφωνεί, που διαφωνεί και τι αντιπροτείνει. Συγκεκριμένα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε: «Θα παρουσιάσουμε στους υπουργούς τα έγγραφα που συνέταξαν από κοινού οι θεσμοί. Δεν έχουμε συμφωνία της ελληνικής πλευράς ακόμη. Θα ήθελα να ακούσω μέσα στη συνεδρίαση την ελληνική πλευρά να πει με ποια σημεία συμφωνεί και με ποια όχι και «θα ξεκινήσουμε από εκεί».

Η εμπλοκή προκλήθηκε όταν αρκετοί από τους Υπουργούς Οικονομικών που συμμετέχουν ουσιαστικά απέρριψαν το ενδεχόμενο να συζητήσουν επί δύο κειμένων, αρνούμενοι, ουσιαστικά, να τοποθετηθούν επί της ελληνικής πρότασης. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Λίγο αργότερα, ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι η συνεδρίαση του Eurogroup διεκόπη καθώς ζητείται και πάλι από την ελληνική πλευρά να καταθέσει νέα πρόταση.

Η ελληνική πλευρά δηλώνει αμετακίνητη στις θέσεις της, οι οποίες άλλωστε την Δευτέρα είχαν χαρακτηριστεί από τους εκπροσώπους των δανειστών ως καλή βάση για συζήτηση. Παρά το θετικό κλίμα που καλλιεργήθηκε το πρωί από τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων εξελίσσονταν εποικοδομητικά, όταν έληξε το τελεσίγραφο των εταίρων, ώστε στις 12 το μεσημέρι να κατατεθεί προσχέδιο συζήτησης για το Eurogroup, τελικά κατατέθηκαν δύο ξεχωριστά κείμενα, αφού κατά την νέα συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους επικεφαλής των δανειστών, την Κριστίν Λαγκάρντ Διευθύντρια του ΔΝΤ, τον Μάριο Ντράγκι Διοικητή της ΕΚΤ και τον Ζαν Κλοντ  Γιούνκερ, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί κοινός τόπος με τους δανειστές να επιμένουν στην αντιπρόταση που κατέθεσαν την τελευταία στιγμή, την Τετάρτη.

Σύμφωνα με Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο, οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup. «Οι προτάσεις εξειδικεύτηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν στα θεσμικά όργανα της ένωσης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι η ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός», πρόσθεσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Πάντως, στην πρότασή της η Αθήνα επιμένει – σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο – στις φορολογικές εξαιρέσεις για τα νησιά ως μέρος των τροποποιημένων της προτάσεων, ενώ όπως έγινε γνωστό προσέφερε ισοδύναμα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο κείμενο της κυβέρνησης μια από τις αλλαγές είναι η εξαίρεση των νησιών για τον ΦΠΑ.