Με βαριά «συννεφιά» ξεκίνησε το Eurogroup

Με αμετακίνητες στις θέσεις τους φαίνεται ότι οδεύουν η ελληνική κυβέρνηση και οι «θεσμοί» προς το Eurogroup που θα συνεδριάσει σε λίγο, αφού δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, των επικεφαλής των τριών θεσμών, του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε και, σύμφωνα με κοινοτική πηγή, αυτή τη στιγμή καθαρογράφεται η πρόταση που θα κατατεθεί στο Eurogroup.

«Η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της οι οποίες και είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν από λίγες ημέρες», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν: «Οι προτάσεις εξειδικεύθηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελούν δε μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. H ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός».

Δύο κείμενα θα τεθούν προς συζήτηση στην συνεδρίαση του Eurogroup, ένα της ελληνικής πλευράς και ένα των θεσμών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο κείμενο της κυβέρνησης μια από τις αλλαγές είναι η εξαίρεση των νησιών για τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η «Καθημερινή», η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει ένα μείγμα από τα παρακάτω: μεταρρύθμιση του ΦΠΑ με στόχο έσοδα 1,8 % του ΑΕΠ (πληροφορίες κάνουν λόγο για ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%), στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά μια πιο μετριοπαθή νομοθεσία που θα προβλέπεται να εφαρμοστεί αργότερα αλλά κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, σημεία ελάφρυνσης στη φορολογία των αγροτών και τρεις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων, που προέρχονται από το πακέτο που ήδη έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Τα ξένα πρακτορεία διαψεύδουν ότι θα υπάρξει «take it or leave it» τελεσίγραφο από την Ευρώπη και μεταδίδουν ότι πιθανόν να υπάρξει νέο Eurogroup, εκτός από αυτό που συνεδριάζει το μεσημέρι, το Σάββατο. Ο κ. Σέλινγκ δήλωσε ότι το πραγματικό deadline είναι για αυτή την Κυριακή.

Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε στο in.gr ότι οι θέσεις της κυβέρνησης δεν έχουν αλλάξει.

Ο Αυστριακός Υπουργός Οικονομικών Χανς Γιοργκ Σέλινγκ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «με εκπλήσσει η άνεση με την οποία παίζει η ελληνική κυβέρνηση το μέλλον της χώρας. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να έχουμε μία συμφωνία η οποία θα μπορέσει να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Τα ισοδύναμα πρέπει να οδηγούν σε ανάπτυξη, δεν πρέπει να βασίζονται μόνο σε φόρους που δεν μπορούν να πληρωθούν».