Θρίλερ στις Βρυξέλλες: Μεταμεσονύχτια συνάντηση Α.Τσίπρα με τους επικεφαλής των δανειστών

Νέα συνάντηση έχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους επικεφαλής των δανειστών, την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Μάριο Ντράγκι και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην οποία πιθανότατα θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Πρόεδρος του Euro Working Group Τόμας Βίζερ και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ,  μετά το τέλος του Eurogroup. Προηγήθηκε ανάλογη συνάντηση, που μάλιστα διήρκεσε περισσότερες από έξι ώρες χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας.

Προηγήθηκε συνάντηση της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, παρουσία και του Πάνου Καμμένου, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για μια συνεδρίαση του ΝΑΤΟ. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε επί τάπητος το θέμα του χρέους ζητώντας σαφή και συγκεκριμένη δέσμευση για σημαντικό «κούρεμα» ως αντάλλαγμα για την αποδοχή των νέων σκληρών μέτρων που παρουσίασαν οι δανειστές. Ενδιαφέρον έχει ότι ο Αυστριακός Υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος από το Eurogroup δήλωσε ότι η επιμονή της Ελλάδας στο ζήτημα του χρέους αποτελεί μεγάλο «αγκάθι».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση που προηγήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν, ωστόσο συμφώνησαν, επίσης, να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις. Η ελληνική πλευρά, όπως τονίζεται από κυβερνητικές πηγές, αδυνατεί να συμφωνήσει στην κατεύθυνση που κινείται η νέα πρόταση που κατέθεσαν την Τετάρτη οι δανειστές,  επισημαίνοντας ότι αυτές επαναφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους των μέτρων στους συνταξιούχους και στους μισθωτούς.

 Οι ίδιες πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι «η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα». Ανέφεραν ακόμη ότι «οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση» και προσθέτουν ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα».