Έληξε το Eurogroup, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μέσα στην νύχτα

Ένα από τα πλέον σύντομα Eurogroup αποδείχτηκε ότι ήταν αυτό της Τετάρτης, καθώς ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγα λεπτά με μοναδική είδηση ότι θα συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, το Eurogroup θα επαναληφθεί στις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η λήξη του Eurogroup, όμως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι σταματούν και οι διαβουλεύσεις αλλά μάλλον το αντίθετο. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει νέα συνάντηση περίπου στις 12.15 το πρωί ώρα Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ελληνικές κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε όλα τα δυνατά επίπεδα καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να εξευρεθεί τρόπος άρσης του αδιεξόδου που προκλήθηκε από την διατύπωση ενός νέου καταλόγου προτάσεων κυρίως από το ΔΝΤ λίγο πριν την συνάντηση του Α. Τσίπρα με τους επικεφαλής των δανειστών το μεσημέρι της Τετάρτης.

Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε εάν χρειαστεί μέσα στη νύχτα. Το Eurogroup θα συγκληθεί και πάλι αύριο στη 13:00 ώρα Βελγίου, ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.

Σημειώνεται ότι έως τις 12 το μεσημέρι την Πέμπτη θα πρέπει, τυπικώς, να είναι έτοιμο το έγγραφο συμφωνίας εφόσον αυτή προκύψει, προκειμένου να ακολουθήσει το Eurogroup  και η Σύνοδος Κορυφής. Παρόλα αυτά, δεν φαίνεται εύκολη υπόθεση η διαμόρφωση αυτού του εγγράφου καθώς η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει τις νέες αντιπροτάσεις των δανειστών τονίζοντας ότι πρακτικά αναιρούν τις λύσεις για ισόποσα μέτρα που κατέθεσε η Αθήνα και επιμένουν να επιβαρύνουν ιδιαίτερα μισθωτούς και συνταξιούχους, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί.

Ο γνωστός δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times εκτίμησε ότι δεν είναι απαραίτητα «καλός οιωνός» το πόσο γρήγορα ολοκληρώθηκε το Eurogroup. Ανταποκριτές άλλων διεθνών ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι κυκλοφορούν έντονες φήμες περί σύγκλησης μιας νέας έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή, κάτι που αν είναι να γίνει θα πρέπει να ανακοινωθεί, εντός των επομένων ωρών, από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.