Μέρκελ: Συμβουλευτικού χαρακτήρα η Σύνοδος - Ολάντ: Η Ελλάδα ανέλαβε τις ευθύνες της

Συμβουλευτικό χαρακτήρα απέδωσε στην συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, στη σύντομη δήλωση που έκανε εισερχόμενη στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Μετά το Eurogroup δεν έχουμε βάση για την επίλυση (σ.σ. του ελληνικού ζητήματος), θα δούμε συμβουλευτικά τι μπορούμε να πούμε» είπε η κ. Μέρκελ.

Σε θετικότερο ύφος ήταν οι δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο η κ. Μέρκελ, είχε μια σύντομη κατ’ ιδίαν συνάντηση. Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος τις τελευταίες ώρες στις διαπραγματεύσεις για την ελληνική κρίση εκτιμώντας ότι  η Αθήνα κατέθεσε προτάσεις πιο ισχυρές, πιο συγκεκριμένες και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της.

«Απόψε δεν θα υπάρξει επίσημη απόφαση, λογικά όμως θα ανοίξει ο δρόμος για μία συμφωνία όσο το δυνατό πιο σύντομα», σημείωσε ο Φρανσουά Ολάντ, αναφέροντας ότι απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες για μία βιώσιμη συμφωνία. «Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να βγει από την κρίση και έχει αναλάβει τις ευθύνες της» τόνισε ο Ολάντ. «Οι βάσεις (συμφωνίας) υπάρχουν, υπάρχει ανάγκη για δουλειά και διευκρινίσεις, αλλά το πνεύμα πρέπει να είναι εκείνο της ευθύνης -αυτό αφορά όλους» προσέθεσε.