Ο διάλογος Τσίπρα - Λαγκάρντ για χρέος και μέτρα

Έναν ιδιαίτερο διάλογο είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν νωρίτερα τη Δευτέρα οι επικεφαλής των δανειστών με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ενώπιον των κ.κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής της Eurogroup και Μάριο Ντράγκι, Διευθυντή της ΕΚΤ, η κ. Λαγκάρντ φέρεται να έθεσε στον Αλέξη Τσίπρα το εξής ερώτημα:

-«Μας θέλετε εδώ (σ.σ. το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο); Επιθυμείτε τη συνέχιση της συνεργασίας;»

Και ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται ν’ απάντησε:

-«Σας θέλουμε και πρέπει να σας πω ότι εκτιμώ την ειλικρινή σας στάση, παρά το γεγονός ότι είναι σκληρή. Είστε οι μόνοι που έχετε κάνει κριτική, όπως για παράδειγμα για τον πολλαπλασιαστή. Ομως σας θέλουμε με όλες σας τις απόψεις και όχι μόνο a la carte. Να πείτε και την άποψή σας και για το χρέος, και όχι μόνο για τα σκληρά μέτρα».

Οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση έγινε δεκτή η ελληνική πρόταση, η οποία καλύπτει συνολικά λίστα μέτρων, λύση χρέους και αναπτυξιακό πακέτο για την Ελλάδα. Ως εκ τούτου, αναφέρουν πληροφορίες, οι ελληνικές προτάσεις εξετάζονται λεπτομερώς από τους θεσμούς, προκειμένου να αξιολογηθεί η βιωσιμότητά τους και το κατά πόσον μπορούν να αποτελέσουν βάση για μία επί της αρχής πολιτική συμφωνία των αργηχών των κυβερνήσεων ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος τις επόμενες ημέρες και να ρυθμιστούν οι τελικές λεπτομέρειες.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι Κομισιόν και ΕΚΤ είναι πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις σε αντίθεση με το ΔΝΤ. Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι η κ. Λαγκάρντ εμφανίζεται φανερά ενοχλημένη από την «πολιτική φόρμουλα» που υιοθετείται τις τελευταίες ώρες, τονίζοντας ότι δεν εξασφαλίζονται ούτε η βιωσιμότητα του χρέους ούτε η συνέχιση της εμπλοκής του ΔΝΤ, κάτι που αναμένεται πιθανότατα να καταστεί πιο σαφές απόψε το βράδυ.

Μάλιστα, μόλις η Κριστίν Λαγκάρντ έφθασε στο κτήριο όπου θα γινόταν η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τους επικεφαλής των Θεσμών, φάνηκε να είναι εκνευρισμένη. Την ώρα που μπήκε μέσα, σήκωσε επιτακτικά το χέρι της ζητώντας στους δημοσιογράφος να σταματήσουν να την φωνάζουν. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν πήγε και στην συνέντευξη τύπου μετά το Eurogroup, αν και εκπρόσωπος του ΔΝΤ έσπευσε να δηλώσει ότι επρόκειτο καθαρά για επιλογή προκειμένου να «κερδηθεί χρόνος» και να μην διαρκέσει πολύ η συνέντευξη Τύπου.