Four Meetings Before Dinner

Μέσα από μια σειρά από διαδοχικές συναντήσεις, η εικόνα όσον αφορά το άμεσο και έμμεσο μέλλον της χώρας μας αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό μέχρι το τέλος της ημέρας.

Πρώτη συνάντηση (στις 11:30 ώρα Ελλάδας), και καταλυτικής σημασίας, ήταν η έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, μετά την έκτακτη παρέμβαση της Παρασκευής και με τις ανάγκες των τραπεζών για χρηματοδότηση να παραμένουν επιτακτικές.

Δεύτερη συνάντηση με αυξημένο ενδιαφέρον στις 12:00, με πρωτοβουλία του Jean-Claude Juncker, στην οποία συμμετέχουν ο Αλέξης Τσίπρας, η Christine Lagarde, ο Benoît Cœuré (ο οποίος στην πορεία θα αντικατασταθεί από τον Mario Draghi) και ο Jeroen Dijsselbloem, και συζητούνται οι νέες προτάσεις της Αθήνας.

Θα ακολουθήσει το έκτακτο Eurogroup μεταξύ υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 13:30, και η ημέρα θα κλείσει με τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών της Ευρωζώνης στις 20:00.

Όσον αφορά τα προγνωστικά τώρα, η μέρα ξεκίνησε αισιόδοξα με τη δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών Pierre Moscovici ότι σήμερα το βράδυ θα έχουμε συμφωνία, αλλά σύγχυση φαίνεται ότι επικράτησε στη συνέχεια, όταν η ελληνική πλευρά έστειλε λάθος πρόταση στους θεσμούς!

Η ημέρα επανήλθε σε κανονικούς ρυθμούς με την αποστολή του σωστού κειμένου και την είδηση για μια ακόμη αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA από την ΕΚΤ. Θα έχουμε όντως συμφωνία μέχρι το βράδυ; Όχι ότι αυτό είναι πάντα ενδεικτικό, αλλά τα χρηματιστήρια μοιάζει να το προεξοφλούν. Μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν.