«Συμφωνία μόνο εντός ευρώ»

«Συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο εντός ευρώ», ξεκαθαρίζει τη θέση του ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «REAL NEWS».

Προσθέτει πάντως, πως «αρκεί να είναι συμφωνία που να δίνει λύση, όχι να παρατείνει τα αδιέξοδα».

Σημείωσε επίσης πως «δεν δεχόμαστε εκβιαστικές προθεσμίες και ημερομηνίες “σταθμούς”», ότι «βεβαίως θέλουμε ν’ αποτραπεί μία τυπική χρεοκοπία της χώρας εντός ή εκτός ευρώ» και εξέφρασε την ελπίδα «να υπάρχουν οι ενήλικες στο ΔΝΤ που ν’ αντιλαμβάνονται ότι κατά μόνας και οικογενειακώς έχουν χρεοκοπήσει εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ήδη στη χώρα μας».

Ο Υπουργός θεωρεί ότι στόχος των «σκληρών» της ΕΕ είναι «να μην αναπτυχθεί και να μην αναπαραχθεί το πολιτικό υπόδειγμα της εναλλακτικής λύσης υπέρ του λαού, για την υπέρβαση της κρίσης». «Επιθυμούν εν προκειμένω η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει παρένθεση, αφού ηττηθεί, αφού σκύψει το κεφάλι, αφού γίνουμε ίδιοι με τους άλλους. Η εντολή που έχουμε πάρει είναι να μην τους κάνουμε το χατίρι».

Για το ενδεχόμενο εκλογών σημείωσε: «Εάν και όποτε χρειαστεί η ανανέωση της λαϊκής εντολής καθ’ οιονδήποτε τρόπο, να είστε σίγουροι ότι θα το πράξουμε».

Περισσότερο σαφής ήταν στην απάντησή του για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας: «Ξεχάστε το. Αυτό το ενδεχόμενο δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση. Το τονίζω κατηγορηματικά. Η εποχή, κατά την οποία διόριζαν οι εταίροι δανειστές, στην γι’ αυτούς θεωρούμενη αποικία, τις κυβερνήσεις της αρεσκείας τους, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί για τη χώρα. Η Δημοκρατία έχει τους δικούς της κανόνες , οι οποίοι στη χώρα που τη γέννησε, πρέπει να βρίσκουν την εφαρμογή τους με απόλυτο τρόπο στο πλαίσιο του Συντάγματος. Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει όλες τις ευθύνες που της αναλογούν από τη στήριξη, τη συναίνεση ή και την απλή ανοχή που έχει στη σημερινή κοινωνική-πολιτική πλειοψηφία της χώρας».

Παραδέχθηκε ότι η «έντιμη συμφωνία» θα εμπεριέχει «και μέτρα τα οποία βεβαίως και δεν είναι στο πρόγραμμά μας». «Κάποια εξ’ αυτών, μάλιστα, δεν θα ανήκουν και στο προγραμματικό αξιακό φορτίο της αριστεράς».