Ολοκληρώθηκε η «μαραθώνια» συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου - Τηλεφωνικές συνομιλίες με Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ

Πάνω από πέντε ώρες κράτησε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου που ξεκίνησε στις 11 το πρωί, με «φόντο» την αυριανή Σύνοδο Κορυφής και το «Γιούρογκρουπ που θα προηγηθεί.

Προηγήθηκαν τηλεφωνικές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Α. Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Φ. Ολάντ και με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, κατά τις οποίες ο Α. Τσίπρας παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε το κυβερνητικό συμβούλιο για τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ σήμερα το βράδυ αναχωρεί για τις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, δυόμισι ώρες νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά, θα ξεκινήσει η αυριανή σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Χωρίς να δώσει καμία εξήγηση για τη χρονική μετάθεση της συνόδου, ο Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες στις 12.30 τοπική ώρα (13.30 ώρα Ελλάδας) και όχι στις 16.00.

Όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης είναι προγραμματισμένη για τις 7 μ.μ. τη Δευτέρα, ώρα Βρυξελλών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, στη σύσκεψη της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης, που έλαβε χώρα το Σάββατο παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκε το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης μέχρι το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

Οι συσκέψεις ξεκίνησαν μετά το μεσημέρι και ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 6 μ.μ. το Σάββατο, με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, του Υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη καθώς και του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Ερωτηθείς την ώρα που αποχωρούσε από το Μέγαρο Μαξίμου, εάν εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα, ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης απάντησε: «Το επιδιώκουμε».

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για την προσεχή Τρίτη ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.

Ανοικτό είναι εάν θα αρχίσουν ξανά οι διαβουλεύσεις στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσουν την περαιτέρω προσέγγιση.

Ωστόσο, στην πρόσκληση που έστειλε προς τους Πρωθυπουργούς την Παρασκευή το βράδυ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρει ότι «σκοπός της Συνόδου είναι να βεβαιωθούμε ότι όλοι κατανοούμε τις θέσεις μας και τις πιθανές συνέπειες των αποφάσεών μας». Ξεκαθαρίζει όμως ότι «αυτή η Σύνοδος δεν θα είναι ο τελικός σταθμός και δεν θα γίνουν λεπτομερείς τεχνικές διαπραγματεύσεις. Αυτό είναι κάτι που παραμένει στην αρμοδιότητα των υπουργών Οικονομικών. Έχω προσκαλέσει, επίσης, τους Προέδρους της ΕΚΤ και του Eurogroup, καθώς και τη Διευθύντρια του ΔΝΤ».

Σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, υπήρξε παρασκήνιο, καθώς μετά την απόφαση για Σύνοδο Κορυφής, ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κίνησε τις διαδικασίες για την πραγματοποίηση νωρίτερα του Eurogroup που θα συζητήσει ξανά στο οικονομικό επίπεδο. Εάν δεν αποδώσει και συνεχιστεί η συζήτηση στο πολιτικό επίπεδο, τότε θα επαναληφθεί το Eurogroup, όπως προαναγγέλλει στην επιστολή του ο κ. Τουσκ, προκειμένου η τελική απόφαση να ληφθεί στο οικονομικό πεδίο. Αυτό σημαίνει ότι, στο καλό σενάριο της λύσης, θα υπάρξει μία μακρά νύχτα μέχρι το ξημέρωμα της Τρίτης.