«Ενίσχυση οικονομικής συνεργασίας» αλλά όχι συζήτηση για δάνειο στην Αθήνα λέει το Κρεμλίνο

Δεν έγινε καμία συζήτηση για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε με κατηγορηματικότητα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μετά το πέρας της συνάντησης.

Ερωτηθείς αν ζητήθηκε χρηματοδοτική βοήθεια κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο κ. Πεσκόφ απάντησε με έμφαση: «όχι, όχι, όχι». Πριν από τη συνάντηση, πάντως, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου είχε δηλώσει ότι η Ρωσία θα εξέταζε το ενδεχόμενο δανειοδότησης της Ελλάδας, εφόσον υπήρχε τέτοιο αίτημα. «Θα το κάναμε επειδή είναι εταίροι μας και αυτή είναι μια συνήθης πρακτική μεταξύ χωρών που συνεργάζονται» είχε δηλώσει ο Πεσκόφ σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.

Η κατ ιδίαν συνάντηση έγινε μετά τις ομιλίες των δύο ηγετών ενώπιον επενδυτών και αξιωματούχων της ρωσικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του ετήσιου οικονομικού φόρουμ. Στην έναρξη της συνάντησης, παρουσία των δύο αντιπροσωπειών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έκανε καμία αναφορά στη δύσκολη θέση της Ελλάδας, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η χώρα του παλεύει να «χτίσει συνεργασίες με παραδοσιακούς φίλους, όπως η Ρωσία» και άλλοι.

«Υιοθετήθηκε ένα κοινό πρόγραμμα δράσεων τον Απρίλιο και είναι σημαντικό να το εφαρμόσουμε πρακτικά», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ρωσίας και προσέθεσε ότι η ρωσική ηγεσία χαιρετίζει «μια πρωτοβουλία από την ελληνική πλευρά για να ετοιμάσουμε ένα κοινό έγγραφο για την ενίσχυση της οικονομικής μας συνεργασίας», χαρακτηρίζοντας «σημαντικό εταίρο την Ελλάδα για τη Ρωσία στην Ευρώπη». Παράλληλα, εξέφρασε τη χαρά του για τις συνεχείς και σταθερές επαφές σε όλα τα επίπεδα, όπως είπε, ωστόσο αναφέρθηκε και στην «πτωτική πορεία» των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, «για τους γνωστούς λόγους», όπως ανέφερε.

«Όπως είπε πολύ σωστά ο κ. Τσίπρας το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό», σημείωσε νωρίτερα – απαντώντας σε ερώτηση – ο κ. Πούτιν. Πρόσθεσε μάλιστα, χαμογελώντας, ότι το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, και όχι η Ελλάδα.

Στη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Υπάρχουν σημαντικοί σταθμοί στην ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών ένας από αυτούς το έτος Ελλάδας – Ρωσίας το 2016 και η δυνατότητα από τώρα έως τον Νοέμβριο να επεξεργαστούμε ένα μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας» ανέφερε.

«Ζούμε σε εποχή γεμάτη προκλήσεις και νομίζω ότι η συνεργασία των δύο χωρών μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα αυτές τις προκλήσεις και να υπηρετήσουμε τον κοινό στόχο για ευημερία των λαών μας, οικονομική ανάπτυξη, διαμόρφωση σταθερού περιβάλλοντος στην περιοχή μας» είπε ο Πρωθυπουργός.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι Υπουργοί, Π. Λαφαζάνης, Γ. Σταθάκης, Ν. Βαλαβάνη, Κ. Ήσυχος, και ο Γ. Σακελλαρίδης, ενώ στη ρώσικη αντιπροσωπεία συμμετείχε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.