Τσακαλώτος: Χωρίς συμφωνία και ροή χρηματοδότησης, δεν έχουμε χρήματα να πληρώσουμε το ΔΝΤ

Η Ελλάδα δεν έχει τα χρήματα για να πληρώσει το 1,6 δισεκατομμύριο ευρώ στο ΔΝΤ μέχρι τις 30 Ιουνίου αν δεν επιτευχθεί συμφωνία που θα άρει το αδιέξοδο στη ροή χρηματοδότησης, δήλωσε ανοιχτά ο άνθρωπος που έχει πλέον αναλάβει τα ηνία της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Αθήνα και στους δανειστές, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών για τη Διεθνή Οικονομία Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Αυτή τη στιγμή τα χρήματα δεν υπάρχουν», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι η Αθήνα έχει ήδη «στιφτεί μέχρι τελευταίας σταγόνας» για να εξυπηρετήσει τα χρέη της. «Δεν υπάρχει χρηματοδότηση, δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές, δεν έχουμε λάβει χρήματα από το καλοκαίρι του 2014 και είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε», τόνισε.

Προσέθεσε ακόμη ότι «η Ελλάδα είναι πρόθυμη να κάνει υποχωρήσεις προκειμένου να πετύχει μία συμφωνία με τους δανειστές η οποία θα είναι οικονομικά βιώσιμη, αλλά δεν θα προβλέπει περικοπές στις συντάξεις», σημείωσε «Αν δεχτούν αυτό, τότε η Ελλάδα θα υπογράψει τη συμφωνία». «Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού δεν είναι μία κόκκινη γραμμή για μας. Μας φαίνεται απόλυτα λογικό οι περικοπές των συντάξεων να βρίσκονται εκτός ατζέντας. Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι στην ατζέντα», είπε.

Παράλληλα, πρότεινε τη μεταφορά των ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχουν ακόμα πολλές πιθανές λύσεις, εάν υπάρχει πραγματική βούληση για ανακούφιση του χρέους.

Ερωτηθείς κατά πόσο πεπεισμένος είναι για την επίτευξη συμφωνίας, ο κ.Τσακαλώτος απάντησε: «Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα ερώτημα περισσότερο για τους Ευρωπαίους. Είναι στο χέρι της Ευρώπης να δείξει προθυμία να μάθει από τα λάθη της, αλλά και πρόθεση να αποδεχθεί μία διαφορετική κυβέρνηση».