Economist: Αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, πιθανότατα να απαιτηθεί να εγκαταλείψει και την Ε.Ε.

Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, κατά πάσα πιθανότητα θα απαιτηθεί να εγκαταλείψει και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που δεν θα είναι επιζήμιο μόνον για τη χώρα, αλλά συνολικά για την Ευρωζώνη, αν όχι για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό επισημαίνει το περιοδικό Economist που στο τελευταίο του φύλλο εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον Economist, η απειλή για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εμφανίστηκε εκ νέου με αφορμή την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου του 2015 και οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου απείλησαν – και συνεχίζουν να απειλούν – την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Επιχειρηματολογώντας κατά ενός ενδεχομένου Grexit, οι συντάκτες του περιοδικού τονίζουν πως εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, η μετάβαση σε νέο νόμισμα – στη δραχμή – θα είναι άμεση. Αυτό σημαίνει αυτομάτως πως η Tράπεζα της Ελλάδος θα βρεθεί μακριά από τη σκέπη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα υιοθετήσει τη δραχμή και μια δικιά της, ανεξάρτητη Νομισματική Πολιτική, φυσικά σε δραχμές. Υπολογίζεται ότι η υποτίμηση της δραχμής έναντι του ευρώ δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και το 50%. Συνεπώς τo Grexit θα είναι ένα τεράστιο σοκ για την ελληνική οικονομία, αφού η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα απαιτηθεί να εγκαταλείψει και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνεχίζοντας τα υποθετικά σενάρια οι συντάκτες του Economist εκτιμούν πως η εισαγωγή νέων χαρτονομισμάτων μπορεί να διαρκέσει μήνες, ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί στα ύψη, ίσως ακόμη και στο 35% και το κυριότερο, η αβεβαιότητα που θα προκληθεί από το Grexit θα υπονομεύσει την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Ως εκ τούτου, μοιάζει μάλλον απίθανη μια έκρηξη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως ακριβώς είχε συμβεί στην Αργεντινή. Στον αντίποδα, η ελληνική οικονομία αναμένεται να βυθιστεί εκ νέου στην ύφεση. H ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να δανειστεί από πουθενά και από κανέναν, καθώς, ενώ θα μπορεί να μεταφέρει στο νέο, εθνικό νόμισμα το εγχώριο χρέος, δεν θα μπορεί να πράξει το ίδιο και με το ξένο χρέος.

Mια νέα χρεοκοπία θα καταστεί αναπόφευκτη, ενώ η Ελλάδα θα βρεθεί στη δίνη νέων νομικής φύσεως μαχών, ιδίως σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες πιστωτές. Και το άρθρο καταλήγει λέγοντας ότι “μια ξαφνική έξοδος από το ευρώ θα διαλύσει κάθε προσδοκία για ανάπτυξη”.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ακόμη και αν η Ευρωζώνη μπορεί πλέον καλύτερα – σε σχέση με το 2012 – να διαχειριστεί μια ελληνική έξοδο, αυτό δεν σημαίνει πως το Grexit δεν θα είναι ένα σοκ. Αυτό που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει είναι πως ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα επιβεβαιώσει πως το ευρώ… δεν είναι για πάντα.