Γιόσκα Φίσερ: Η αρχή του τέλους της ΕΕ;

Η απότομη επιδείνωση της ελληνικής κρίσης, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αντιπαράθεση με τη Ρωσία αποδεικνύουν ότι η ΕΕ δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί επαρκώς στις κρίσεις, ενώ το υποθετικό ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από τη ζώνη του ευρώ αυξάνει την πιθανότητα της αποτυχίας των προσπαθειών δεκαετιών για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, εκτιμά σε άρθρο του στην εφημερίδα “Sueddeutsche Zeitung”, ο πρώην Yπουργός Εξωτερικών και Aντικαγκελάριος της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ.

Οι συνεχείς προκλήσεις, ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση του 2009, που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδεινώνουν την “εσωτερική κρίση νομιμοποίησής της” σημειώνει ο Φίσερ.

Οι πολίτες της ΕΕ, συνεχίζει ο Γερμανός πολιτικός, απαιτούν τη λήψη αποφάσεων που η ΕΕ προφανώς δεν μπορεί ή δεν θέλει να λάβει. Το αποτέλεσμα είναι να “διαβρώνεται” η δημοκρατική υποστήριξη της Ευρώπης στα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Ο Φίσερ πάντως θεωρεί ότι η ΕΕ μπορεί ακόμη και να φτάσει στο τέλος της αν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη, η Βρετανία από την ΕΕ και αν οι Ισπανοί εκλέξουν κυβέρνηση ανάλογη της Ελλάδας.