Telegraph: Δεν αποκλείεται η Ελλάδα να κάνει ασφαλιστικά μέτρα στους πιστωτές προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να σταματήσει τους πιστωτές και τους θεσμούς της ΕΕ να ενεργούν με τρόπο που παραβιάζει τα ελληνικά δικαιώματα αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα Telegraph, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες πηγές μέσα από την ελληνική κυβέρνηση έκαναν νύξη μιας τέτοιας προοπτικής. Αν όντως γίνει κάτι τέτοιο, εκτιμά το άρθρο της εφημερίδας, η κατάσταση θα γίνεται τόσο περίπλοκη που ουδείς θα ήθελε να το φανταστεί.

Για να στοιχειοθετήσει την άποψή της, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει κατηγορήσει τους Ευρωπαίους πιστωτές ότι προσπαθούν να ανατρέψουν την εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας, μετά από πέντε χρόνια «λεηλασίας» και έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα του θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα ανεξάρτητα από τις συνέπειες.

Αναφέρεται και στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung σύμφωνα με το οποίο, οι πιστωτές έχουν στείλει τελεσίγραφο στους Έλληνες, απειλώντας να κόψουν την ελληνική πρόσβαση στο ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών και να επιβάλλουν ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων στην χώρα ακόμη και αυτό το Σαββατοκύριακο. Το σχέδιο αυτό, σχολιάζει η Telegraph, θα οδηγήσει σε προσωρινό κλείσιμο των τραπεζών που θα ακολουθηθεί από αναλήψεις μετρητών με το «σταγονόμετρο».

Το άρθρο σημειώνει ότι η Morgan Stanley εκτιμά πως η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Πέμπτη θα είναι μία καθοριστική στιγμή, πιθανώς η τελευταία ευκαιρία για επίτευξη συμφωνίας που θα μπορέσει να κυρωθεί από την γερμανική Bundestag και άλλα εθνικά κοινοβούλια, πριν την 30η Ιουνίου οπότε η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Ένας αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στην Telegraph, υποστηρίζει πάντα το άρθρο, ότι η τελική λύση μπορεί να έρθει νωρίτερα, καθώς οι καταθέτες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προσπαθήσουν να σηκώσουν τα χρήματά τους αν δεν υπάρχει συμφωνία στον ορίζοντα, πυροδοτώντας ένα bank run. «Μας προκαλεί μία μικρή έκπληξη που δεν έχει συμβεί ακόμη. Οι καταθέτες έχουν φανεί πολύ στωικοί», φέρεται να σχολίασε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος.