Γιούνκερ: Δεν ζήτησε η Κομισιόν τα μέτρα που λέει η Αθήνα - Σακελλαρίδης: Περιέχονται στην πρόταση των Θεσμών

Για ψευδή πληροφόρηση του ελληνικού λαού κατηγορεί εμμέσως πλην απολύτως σαφώς, με νέες δηλώσεις του, την ελληνική κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εντείνοντας περαιτέρω το κακό κλίμα που έχει διαμορφωθεί από το Σαββατοκύριακο ανάμεσα στην Αθήνα και στους δανειστές.

Στο περιθώριο συνάντησής του με αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε με νόημα ότι «θα ήταν τεράστιο λάθος η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και στο ηλεκτρικό ρεύμα» αφήνοντας να εννοηθεί ξεκάθαρα ότι οι δανειστές δεν έχουν ζητήσει τα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ή διαρρέει ότι έχουν ζητήσει. Συμπλήρωσε, δε, ότι πρότεινε άλλα μέτρα για την βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας, μεταξύ των οποίων και την μείωση των αμυντικών δαπανών. Υπενθύμισε, επίσης, ότι αντίθετα, πρότεινε στον κ. Τσίπρα ένα πρόγραμμα ύψους 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, με επενδύσεις στην πραγματική οικονομία.

«Δεν με νοιάζει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά ο ελληνικός λαός» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι δεν έχει επαφή με την ελληνική κυβέρνηση από την Κυριακή, αφού οι συνομιλίες δεν κατέληξαν πουθενά επιρρίπτοντας την ευθύνη για αυτό στην ελληνική πλευρά.

Πρακτικώς, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση Τσίπρα ότι λέει ψέματα στους ψηφοφόρους, παρουσιάζοντας ως θέσεις του πράγματα που ο ίδιος ουδέποτε ανέφερε.

Τα λεγόμενα του Γιούνκερ επεδίωξε να επιβεβαιώσει σε δικές του δηλώσεις και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στο Spiegel on Line. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μάρτιν Σουλτς υποστήριξε ότι ο κ. Γιουνκέρ έκανε «κοινωνικά ανεκτές» προτάσεις και προσέθεσε: «Καμία περικοπή των ελληνικών ελάχιστων συντάξεων, αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως πχ. μια υψηλότερη ηλικία για σύνταξη. Καμία αύξηση του ΦΠΑ σε φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά υψηλότερη φορολόγηση των πλουσίων και εξοικονόμηση στον στρατιωτικό προϋπολογισμό».

Συμπλήρωσε, δε, ότι αν και μπορεί να κατανοήσει την αίσθηση του “φτάνει!” και αν και ο ίδιος είναι εκνευρισμένος «από τα παιχνιδάκια της κυβέρνησης του Τσίπρα, πρέπει η καλή πολιτική να σκέφτεται το αποτέλεσμα». Και επανερχόμενος στις προτάσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επεσήμανε ότι «αν ο Τσίπρας δεν συμφωνήσει σε αυτή τη δίκαιη προσφορά, αμαρτάνει έναντι του λαού του και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη- δεν ενεργεί έτσι ένας υπεύθυνος πολιτικός άνδρας».

Άμεση απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση

O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ:

«Το κείμενο που παραδόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Τετάρτη επισήμως από τους θεσμούς περιλάμβανε 10% αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 1,8 δισεκατομμύρια και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών. Είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει την διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό, μεταφέροντας παράλληλα τα βάρη από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ έχει προτείνει και την μείωση των αμυντικών δαπανών».