Ντόρα Μπακογιάννη: «Χρειάζεται εθνική συνεννόηση τώρα»

Την ανάγκη εθνικής συνεννόησης σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης προτάσσει η Βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία το μεσημέρι στις 12.00 θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ThePressProject η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι «δεν φτάνει εκλογική νίκη. Χρειάζεται εθνική συνεννόηση. Είναι προϋπόθεση» και πρόσθεσε ότι «μπορώ να κάνω την κριτική μου για τον Τσίπρα. Δεν έχουμε αυτό το περιθώριο».

Η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι απαιτείται εθνική συμφωνία και σημείωσε ότι «έχουμε υποχρέωση να αναζητήσουμε πηγές συμφωνίας». Παράλληλα επισήμανε ότι «δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ στο θέμα του Ξηρού. Ωστόσο, υπάρχουν ζητήματα που αγγίζουν την ύπαρξη της Ελλάδος, της Δημοκρατίας μας» και πρόσθεσε πως «τα περισσότερα κόμματα θέλουν την Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη».

«Εμείς οι 300 αναμετριόμαστε με την ιστορία», ανέφερε η κ. Μπακογιάννη και εξήγησε ότι «αύριο το πρωί, τα αποτελέσματα της απόφασής μας θα έχουν συνέπειες στις ζωές μας και στις ζωές των παιδιών μας». Σχετικά με τις εσωκομματικές διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως «ο κ. Τσίπρας είναι κυρίαρχος στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Οι προτάσεις της κυβέρνησης θα γίνουν δεκτές από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Άλλοθι δεν έχει ο κ. Τσίπρας», σχολίασε.

Ερωτηθείς η κ. Μπακογιάννη για τη στάση της ΝΔ απέναντι στους δανειστές, τόνισε ότι «δεν θέλουμε να συμφωνήσουμε με τους δανειστές» και διευκρίνισε ταυτόχρονα, ότι «στις 20 Φεβρουαρίου η χώρα μπορούσε να έχει πάρει την καλύτερη συμφωνία».

Κληθείσα να σχολιάσει τις πολιτικές αντιθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης, η πρώην Υπουργός της ΝΔ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «ο Β. Σόιμπλε είναι βασικά φιλέλληνας» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολιτικοί στο Βερολίνο, οι οποίοι μισούν την Ελλάδα. Αναφερόμενη στην διακυβέρνηση Καραμανλή, είπε ότι «είμαι υπερήφανη, γιατί η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή είχε το θάρρος να δει τον ελληνικό λαό στα μάτια πριν τις εκλογές. Το είπαμε. Καταλήξαμε στο Καστελόριζο» και παραδέχτηκε ότι «ήμαστε λάθος όταν λέγαμε τα σκίσαμε τα μνημόνια. Ο κόσμος προτιμά να του πεις την αλήθεια. Παρά αυτό που του έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ: Θα σκίσω τα μνημόνια».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της ΝΔ, η κ. Μπακογιάννη σχολίασε λέγοντας ότι «θέλω να ξαναδώ την παράταξή μου μεγάλη και σύγχρονη. Η παράταξη πρέπει να ξεκαθαρίσει το ιδεολογικό της πρόσημο. Η ΝΔ είναι η Κεντροδεξιά. Οφείλει να εκφράζει τη μεσαία τάξη. Έχει σχεδόν εξαφανιστεί σήμερα αυτή η τάξη. Αυτούς είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε». Παράλληλα, η Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε σε ερωτήσεις για τη Siemens, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Δεν είχα σχέση με τη Siemens. Με τον Χριστοφοράκο είχα, επειδή ήταν συμμαθητής μου. Έφαγα λάσπη. Καταψήφισα τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Πρόκειται για σκάνδαλο που πρέπει να εξεταστεί σε βάθος. Αν υπάρχει προσθετικό στοιχείο, να το φέρουν. Δεν έχω 20 χρόνια στην πολιτική για να βγαίνει ο εκάστοτε τύπος και να επιτίθεται στην τιμή και την υπόληψή μου».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την οικογενειοκρατία, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι «με τη δολοφονία του Παύλου μπήκα στην πολιτική. Οικογένειες πολιτικές υπάρχουν σε όλο τον κόσμο» και πρόσθεσε ότι «όταν μεγαλώνεις σε πολιτικό περιβάλλον. Ο Κυριάκος και εγώ, μεγαλώσαμε με το πάθος αυτό».