Δημοσκόπηση: "Παγιώνεται" η αμφισβήτηση της ΕΕ, αλλά και φόβος για Grexit

Ισχυροποιείται η θετική ανταπόκριση για μια πιθανή έξοδο από το ευρώ, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρίας GPO για την εκπομπή «Ανατροπή» του Mega.

Συγκεκριμένα, μπορεί το 69,7% των ερωτηθέντων να θέλει παραμονή στο ευρώ, έναντι του 28,9% που τάσσεται υπέρ της αλλαγής νομίσματος, αλλά η θέση για έξοδο από το ευρώ έχει προσελκύσει 11 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας.
Σε περίπτωση δημοψηφίσματος, υπέρ της παραμονής στο ευρώ θα ψήφιζε το 68,5% των πολιτών έναντι του 27,6% που είναι υπέρ του εθνικού νομίσματος.

Στην περίπτωση μιας επώδυνης συμφωνίας το 56,2% των ερωτηθέντων προτιμά παραμονή στο κοινό νόμισμα ακόμη και αν αυτό συνοδεύεται από μέτρα λιτότητας, ενώ το 35,4% επιλέγει χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ.

Υπέρ της εξόδου στην περίπτωση κακής συμφωνίας τάσσεται το 45,6% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν παραμονή στο ευρώ ακόμη και με μέτρα λιτότητας φθάνουν στο 43,3%.

Το 57,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ΕΕ δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά πρέπει να παραμείνουμε σε αυτή, γιατί διαφορετικά θα απομονωθούμε. Στο 18,8% φθάνουν όσοι έχουν την άποψη ότι η ΕΕ αποτελεί πρόοδο και είναι αναγκαία η παραμονή της Ελλάδας σε αυτή, ενώ σε ποσοστό 21,3% περιορίζονται όσοι υποστηρίζουν ότι η ΕΕ εκφράζει συμφέροντα που δεν εξυπηρετούν την Ελλάδα και πρέπει να φύγουμε από αυτήν.

Το 47,3%, θέλει την ίδια κυβέρνηση ακόμη και στην περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, το 29,9% είναι υπέρ σχηματισμού νέας κυβέρνησης από την ίδια Βουλή και το 19,3% θέλει εκλογές.

Το 54,3% συμφωνεί με τη στρατηγική της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, έναντι του 43,8% που διαφωνεί. Το 48,5% πιστεύει ότι η κατάσταση στη χώρα είναι χειρότερη τους τελευταίους μήνες, έναντι μόλις του 18,7% που απαντά ότι είναι καλύτερη. Επίσης το 38,9% απαντά ότι η προσωπική του οικονομική κατάσταση είναι σήμερα χειρότερη από ό,τι ήταν πριν τις εκλογές, ενώ το 57,2% θεωρεί ότι παρέμεινε ίδια.

Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος προκαλούν «ελπίδα» στο 35,1% και «ικανοποίηση» στο 4,3%, ενώ ακόμη υψηλότερα είναι τα αρνητικά συναισθήματα, καθώς «αβεβαιότητα» απαντά το 25,9% και «απογοήτευση» το 32,5%.

Στην ερώτηση για το ποιος ευθύνεται που έχουν περάσει 4,5 μήνες από τις εκλογές, χωρίς να κλείσει η συμφωνία, το 37,4% απαντούν η ελληνική κυβέρνηση, το 56,3% οι εταίροι – δανειστές μας και το 6,3% δηλώνουν «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Για την κατάληξη που θα έχει η διαπραγμάτευση, οι πολίτες απαντούν με: ρήξη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, σε ποσοστό 8,3%, συμβιβασμό με υποχωρήσεις κυρίως της Ελλάδας, σε ποσοστό 67,8%, συμβιβασμό με υποχωρήσεις κυρίως των δανειστών, σε ποσοστό 19,4%, ενώ δεν απαντά το 4,5%.

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ισχυρό προβάδισμα 12,1 μονάδων, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 35,1%, έναντι 23% της Νέας Δημοκρατίας. Στην τρίτη θέση κατατάσσεται το Ποτάμι με 6% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,5%, το ΚΚΕ με 5,4% ΟΙ ΑΝ.ΕΛ. Με 3,7%, το ΠΑΣΟΚ με 3,2%, η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη με 2,7%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,1% και η Τελεία του Απόστολου Γκλέτσου με 1%.

Το 50,6% πιστεύει ότι η κατάσταση στη χώρα θα ήταν χειρότερη αν ήταν κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και μόνον το 22,6% πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα. Επίσης το 66,2% του συνόλου των πολιτών τάσσεται υπέρ της αλλαγής ηγεσίας στην αξιωματική αντιπολίτευση, ποσοστό, πάντως, που μειώνεται στο 39,6% όταν ερωτώνται οι ψηφοφόροι της ΝΔ, οι οποίοι, σε ποσοστό 57,3% δεν υποστηρίζουν το αίτημα για διαδοχή στη ηγεσία του κόμματός του.

Το 77,3% θέλει η Νέα Δημοκρατία να ψηφίσει τη συμφωνία που θα συνάψει η κυβέρνηση με τους πιστωτές, έναντι του 15,7% που την καλεί να την καταψηφίσει. Οι πολίτες, ωστόσο, διχάζονται όταν τους ζητείται να προβλέψουν τι θα κάνει: το 47% απαντά θετικά και σχεδόν αντίστοιχο είναι το ποσοστό όταν απαντούν αρνητικά.

Η δημοτικότητα του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση ανέρχεται στο 59,4% , του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο 48,3%, της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου στο 36,6% και στο 28% του Υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά.