Süddeutsche Zeitung: Σενάρια πιέσεων με έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ελέγχου κεφαλαίων και «απομόνωσης»

«Δίνουν και παίρνουν» τα σενάρια «τρόμου» όσον αφορά στην επόμενη μέρα μιας μη επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και στους δανειστές.  Ένα από τα τελευταία φιλοξενείται στην μεγάλη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία υποστηρίζει ότι τα περιθώρια πλέον στενεύουν ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Πέμπτης το οποίο θεωρείται «σταθμός» για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η εφημερίδα, στην ηλεκτρονική της έκδοση, υποστηρίζει ότι αν υπάρξει και νέο αδιέξοδο στο Eurogroup, τότε την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Προεξοφλώντας ότι πιθανότατα δεν θα επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο Υπουργών Οικονομικών την Πέμπτη, παραθέτει τα τρία επόμενα βήματα που θα «στριμώξουν» ακόμη περισσότερο την Αθήνα έναντι των δανειστών.

Όπως υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που αναπαρήγαγε το Mega στο βραδινό δελτίο ειδήσεών του, στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής, θα ζητηθεί από την Ελλάδα να προχωρήσει σε ειδικό νόμο που θα προβλέπει τον έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων. Στην περίπτωση που η Αθήνα αρνηθεί και δεν ψηφίσει έναν τέτοιο νόμο, τότε θα απομονωθεί από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καταλήγει η εφημερίδα.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες που μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega στο Βερολίνο Π. Βαλασόπουλος, «κυκλοφορεί» και ένα ακόμη σενάριο, το οποίο θεωρείται κάπως θετικότερο. Σύμφωνα με αυτό, αν τελικά διεξαχθεί Σύνοδος Κορυφής, η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει για άλλη μια φορά πολιτική λύση, επιδιώκοντας παράταση του τρέχοντος προγράμματος έως τον Νοέμβριο και χρηματοδότηση της τάξεως των 25 – 35 δισεκατομμύρια ευρώ, μια πρόταση που δεν θεωρείται βέβαιο, εκ των προτέρων, ότι θα απορριφθεί από τους δανειστές.