Βαρουφάκης: Ελπίζω να μπλοφάρουν οι Ευρωπαίοι με το Grexit

Σε μια τουλάχιστον ..διφορούμενη δήλωση προχώρησε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης λέγοντας, σε συνέντευξή του στο BBC, ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε περικοπή συντάξεων αλλά δεν θα το πράξει ενώ πρακτικώς άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι βέβαιος ότι οι απειλές για Grexit που διατυπώνουν Ευρωπαίοι είναι έωλες.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας θα αφήσουν τελικά τη χώρα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, ενώ προσέθεσε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν εξετάζει καν το ενδεχόμενο ενός «Grexit».

Ερωτηθείς από το πρόγραμμα Today του Radio 4 του BBC αν είναι πιθανή μία έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη, ο Ελληνας Υπουργός απάντησε ότι εκτιμά πως κανένας ευρωπαίος αξιωματούχος δεν θα ήθελε ένα τέτοιο αποτέλεσμα. «Δεν θεωρώ ότι κανένας λογικός ευρωπαίος γραφειοκράτης ή πολιτικός θα επιλέξει αυτή την οδό», απάντησε συγκεκριμένα και σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι μπλοφάρουν όταν το αναφέρουν ως ενδεχόμενο απάντησε, σύμφωνα με το ΑΠΕ: «Ελπίζω ναι».

Παράλληλα με το BBC, ο Γ. Βαρουφάκης έκανε «παρέμβαση» και δια μέσου twitter όπου έγραψε ότι «το 1,2% ήταν απόλυτα εφικτός στόχος στα τέλη Μαρτίου.Το 1% είναι ανέφικτο μετά από 3 και πλέον μήνες ασφυξίας. Δεν είναι για γέλια…».

Με το συγκεκριμένο tweet, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε στον αναλυτή, Γιάννη Κουτσομύτη, ο οποίος χαρακτήρισε «αστεία» τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, λέγοντας ότι στο τέλος Μαρτίου ο Γ. Βαρουφάκης πρότεινε πλεόνασμα 1,2% για το 2015, ενώ τώρα η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση για πρωτογενές πλεόνασμα 1%.