Διαπραγμάτευση στην «κόψη του ξυραφιού»-Δραγασάκης, Παππάς, Τσακαλώτος στις Βρυξέλλες με αντιπροτάσεις

Σε μία από τις κρισιμότερες πιθανότατα φάσεις της περνά η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με την ελληνική αντιπροσωπεία να κομίζει νέες αντιπροτάσεις σε αυτές των πιστωτών σε μια ύστατη προσπάθεια να εξευρεθεί «κοινός τόπος» και να επιτευχθεί κάποιου είδους έστω συμφωνία καθώς, όπως όλα δείχνουν, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά.

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται, ήδη, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών για Διεθνή Οικονομικά Ζητήματα Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος έχει και την μεγαλύτερη πείρα από τις επαφές με τους δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η πρόταση που κομίζουν είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα.  Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, λένε οι ίδιες πηγές, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%.

Συναντήσεις θα γίνουν με εξουσιοδοτημένους  εκπροσώπους του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποστηρίζουν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές της ΕΕ. Το ποιοι θα είναι αυτοί και ποιοι οι άλλοι που θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις δεν είναι επισήμως γνωστό και υπάρχουν μόνο πληροφορίες.

Οι ίδιες κοινοτικές πηγές, πάντως, σημειώνουν πως όλες οι συνομιλίες μπορούν να συμβάλουν στη επίτευξη λύσης, ειδικά αν είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο τονίζουν πως η όποια συμφωνία πρέπει να γίνει και με τους τρεις θεσμούς και μετά να εγκριθεί από τους δανειστές, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Άλλες πηγές από τις Βρυξέλλες, αργά το βράδυ της Παρασκευής, υποστήριζαν ότι μετά από τηλεφώνημα του κ. Γιούνκερ, σπεύδουν στις Βρυξέλλες αντιπροσωπείες του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Η πρώτη αναμένεται την Κυριακή να είναι στην βελγική πρωτεύουσα έτοιμη για συναντήσεις και επικεφαλής της, κατά τις πηγές αυτές πάντα, θα είναι ο γνωστός στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν, ο οποίος είναι επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κυρίως από πλευράς κυβερνητικών κύκλων στην Αθήνα, οι ελληνικές αντιπροτάσεις είναι σταθερές όσον αφορά στο χρέος, ενώ η Αθήνα αρνείται κατηγορηματικά την υιοθέτηση μέτρων όπως η περικοπή του ΕΚΑΣ, που έχουν ζητήσει οι δανειστές ή η επιβολή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ειδικά για το χρέος, στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει μια σαφή και χρονικά καθορισμένη δέσμευση για το πώς θα διευθετηθεί ακόμη και αν δεν αναφέρεται, όπως διαρρεόταν, σαφώς σε μια τωρινή συμφωνία αλλά παραπέμπεται στο άμεσο μέλλον. Το βέβαιο είναι ότι η Αθήνα δεν θέλει η απόφαση αυτή να μοιάζει με εκείνη του Νοεμβρίου του 2012, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι και σήμερα.

Σχετικά με το ΦΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι παραμένει σταθερή στη θέση της για τα ποσοστά 6% και 23%, ενώ ζητούμενο παραμένει ο καθορισμός του ποσοστού της μεσαίας κλίμακας.

Η Αθήνα θεωρεί επίσης σημαντικές τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, ο οποίος θα πρέπει να αναλάβει το βάρος της ανταλλαγής ομολόγων της ΕΚΤ.