«Κομβική» αναδεικνύεται η 18η Ιουνίου για την Αθήνα

Η 18η Ιουνίου αναδεικνύεται, όπως όλα δείχνουν, σε ημερομηνία «κλειδί» για το τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα καθώς ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από κρίσιμες συνεδριάσεις που αφορούν το λεγόμενη ελληνικό ζήτημα.

Γνωστή εκ των προτέρων ήταν η προγραμματισμένη για τη συγκεκριμένη ημερομηνία σύνοδος του Eurogroup στο οποίο εκτιμάται ότι οι εξελίξεις όσον αφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων Αθήνας – πιστωτών θα είναι ένα από τα βασικά θέματα, αν όχι το βασικό.

Την ίδια μέρα ανακοινώθηκε την Παρασκευή το απόγευμα ότι θα συνεδριάσει και το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας – ESM, του οποίου πραγματοποιείται η ετήσια συνεδρίαση των μετόχων στο Λουξεμβρούργο, ενώ λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι θα συνεδριάσει με θέμα «την Αθήνα» και το γερμανικό κοινοβούλιο.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο στην Αθήνα υποστήριζε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει με όλες τις δυνάμεις να υπάρξει συμφωνία που θα «κλείσει» στις κρίσιμες αυτές συνεδριάσεις της 18ης Ιουνίου. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αθήνα επιμένει στις αντιρρήσεις της όσον αφορά στο αίτημα των δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και περικοπές συντάξεων και μισθών, και η αντιπροσωπεία που αποστέλλει στις Βρυξέλλες κομίζει προτάσεις που αφορούν δημοσιονομικά ζητήματα.

 

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, η συνεδρίαση του ESM αναμένεται να ξεκινήσει στις 13:00 (14:00 ώρα Ελλάδος), ενώ στις 14:30 (τοπική ώρα) θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου τόσο του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, όσο και του Προέδρου του Eurogroup, Γέρουν Ντέισλμπλουμ. Η συνεδρίαση του ESM θα πραγματοποιηθεί πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.