Με τη συμφωνία ειρήνης των Μπολσεβίκων το 1918 παραλληλίζει τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση και την ενδεχόμενη συμφωνία με τους δανειστές δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το οποίο αναπαράγει το ΕΘΝΟΣ.
Και συνεχίζει: «Υπό τους σκληρούς όρους αυτής της συνθήκης ο Βλαντιμίρ Λένιν και οι Μπολσεβίκοι συνθηκολόγησαν με τη Γερμανία το Νοέμβριο του 1917 παραχωρώντας το μισό ευρωπαϊκό έδαφος της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, των χωρών της Βαλτικής και ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας. Οι Μπολσεβίκοι εκχώρησαν τον έλεγχο των περισσότερων από τα ανθρακωρυχεία της Ρωσίας, το μισό των υπόλοιπων βιομηχανιών και περισσότερο από το 1/3 των εύφορων εδαφών τους. Ο Λένιν δέχθηκε τη συνθήκη για έναν απλό λόγο: για να επιβιώσει στην εξουσία, ώστε κάνει μία επανάσταση μέσα στο “σπίτι” του», υπογραμμίζει.
« Όμως”, αναφέρει το δημοσίευμα, “οι μεταρρυθμίσεις που οι πιστωτές και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θέλουν να επιβάλλουν στην Ελλάδα είναι πολύ λιγότερο επαχθείς, συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις κρατικές συντάξεις και το φορολογικό σύστημα, και απαιτούν δέσμευση για μακροπρόθεσμη δημοσιονομική πειθαρχία σε αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας που θα κρατήσουν την Ελλάδα εντός Ευρωζώνης.
»Αλλά στα μάτια του ΣΥΡΙΖΑ αυτοί οι όροι είναι εξαιρετικά ταπεινωτικοί, καθώς υποστηρίζουν ότι μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση θα αθετήσει τις δεσμεύσεις της προς τους ψηφοφόρους και θα παραδοθεί στους όρους που επιβάλλουν οι ξένοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να μην υποκύψει στους πιστωτές – όπως ακριβώς και ο Λέων Τρότσκι δεσμεύθηκε το 1918 να μην δεχθεί τους όρους ειρήνης της Γερμανίας. Στο τέλος, όμως, ο Τρότσκι έχασε τη δύναμή του και ο Λένιν συγκέντρωσε την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής για την υπογραφή του Μπρεστ-Λιτόφσκ», τονίζουν οι FT.
Κατά την εφημερίδα υπάρχουν πολλές ομοιότητες στη συμπεριφορά του Τρότσκι στις διαπραγματεύσεις Μπολσεβίκων-Γερμανών με αυτή της ελληνικής κυβέρνησης από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία στις 25 Ιανουαρίου. Πιο συγκεκριμένα σημειώνει:
«Ο Τρότσκι χρησιμοποίησε τις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Μπρεστ-Λιτόφσκ ως φόρουμ για να προπαγανδίσει το μήνυμα της επανάστασης στους εργάτες και τους στρατιώτες της Ευρώπης που είχαν εξαντληθεί από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έτσι και ο Ελληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, και άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που χαράσσουν εσωτερικά πολιτική, τους τελευταίους πέντε μήνες προσπαθούν να πείσουν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη σχετικά με την ανάγκη να τερματιστεί η «λιτότητα», κόντρα στην πολιτική των πιστωτών», επισημαίνει το δημοσίευμα.
«Ακόμη ένας παραλληρισμός με τους μπολσεβίκους είναι ότι ο κ. Τσίπρας και άλλοι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβαν τα ηνία της κυβέρνησης χωρίς να έχουν προηγούμενη εμπειρία σε θέσεις εξουσίας- και δεν δείχνουν την επιθυμία να ζητήσουν συμβουλές από εκείνους που θεωρούσαν ως «σάπιες δομές του παλαιού καθεστώτος», επισημαίνεται. «Για το λόγο αυτό, οι αρχικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης Τσίπρας και των πιστωτών ήταν χάσιμο χρόνου – τουλάχιστον στα μάτια της ΕΕ και του ΔΝΤ- επειδή οι Έλληνες ήταν εντελώς απροετοίμαστοι για λεπτομερείς τεχνικές συζητήσεις», προσθέτει.