Reuters: Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας

Στο τραπέζι της Ευρωζώνης βρίσκεται το σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο. Οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων που προετοιμάζονται για την συνάντηση του Eurogroup σε επίπεδο Υπουργών Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα, συμπέραναν στις επαφές τους στην Μπρατισλάβα το βράδυ της Πέμπτης ότι υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια για την Ελλάδα στο τέλος Ιουνίου.

Το πρώτο και λιγότερο πιθανό σενάριο είναι η επίτευξη συμφωνίας με χρηματοδότηση έναντι μεταρρυθμίσεων εντός της επόμενης εβδομάδας. Το δεύτερο σενάριο είναι μία περαιτέρω επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, που εκπνέει στο τέλος του μήνα, ταυτόχρονα με την υποχρέωση της Ελλάδας να καταβάλει στο ΔΝΤ 1,6 δισ. ευρώ. Και η τρίτη πιθανότητα η οποία συζητήθηκε για πρώτη φορά επίσημα σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων ήταν το «σχέδιο Β» για την Ελλάδα σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Ωστόσο σύμφωνα με το πρακτορείο στις εν λόγω συζητήσεις δεν υπήρξαν συγκεκριμένα συμπεράσματα και αποφάσεις. Οι περισσότεροι από τους αξιωματούχους υποστήριξαν ότι είναι μάλλον απίθανο οι δανειστές να επιτευχθεί συμφωνία Αθήνας-δανειστών για τις μεταρρυθμίσεις εγκαίρως, ώστε να εκταμιευτούν τα 7,2 δισ. ευρώ που απομένουν να διατεθούν στη χώρα υπό το τρέχον πρόγραμμα που επεκτάθηκε τον Φεβρουάριο.

«Αυτό θα απαιτούσε πρόοδο μέσα σε λίγες μέρες, η οποία που δεν ήταν εφικτή επί εβδομάδες. Η αντίδραση ΕΚΤ, ΔΝΤ και αρκετών κρατών μελών έδειξε εξαιρετικό προβληματισμό», είπε την Παρασκευή στο Reuters αξιωματούχος που έχει γνώση των όσων συζητήθηκαν.