ΗΠΑ: "Δεν ξανακάνουμε δημόσια παρέμβαση για Ελλάδα"

Οι ΗΠΑ δεν θα παρέμβουν ξανά δημοσίως στο ελληνικό ζήτημα δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, όπως σημειώνει σε ανταπόκρισή της από την Ουάσιγκτον η “Καθημερινή”.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος είπε ότι «δεν αναμένω να δείτε τον Πρόεδρο να ασχοληθεί πάλι με αυτό το θέμα, εκτός αν ερωτηθεί βέβαια από κάποιον από εσάς» (σ.σ. τους δημοσιογράφους). Ο ίδιος επανέλαβε πάντως τη θέση των ΗΠΑ υπέρ μίας ρεαλιστικής λύσης για την ανάκαμψη της Ελλάδας, στόχο για τον οποίο όπως είπε η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει κάποιες μεταρρυθμίσεις.

Στην εκτίμηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα χρησιμοποίησε αιχμηρές εκφράσεις για την Ελλάδα από τη Γερμανία τη Δευτέρα, ο κ. Έρνεστ απάντησε ότι άποψη των ΗΠΑ, την οποία έχουν διατυπώσει όπως είπε «ξεκάθαρα και με συνέπεια», είναι ότι «επιθυμούμε όλες οι πλευρές να συνεχίσουν να εστιάζουν στην επίτευξη πραγματιστικής λύσης, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να χαράξει ένα μονοπάτι ανάκαμψης». Όπως είπε, «αυτό επίσης σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει την εφαρμογή κάποιων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει δεσμευθεί. Και αυτό αποτελεί την ουσία των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδος και των πιστωτών της».

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο ρόλος των ΗΠΑ είναι «να ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να φτάσουν σε συμφωνία, προκειμένου να αποφευχθεί κάποιου είδους χρεοκοπία που θα αποσταθεροποιούσε την παγκόσμια οικονομία και θα είχε πιθανή αρνητική επίπτωση στην αμερικανική οικονομία».

Για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων και την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον δεν θέλησε να σχολιάσει κάτι.