Κυβερνητικοί κύκλοι: Ν΄αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή ηγεσία τις διαφορές μεταξύ Θεσμών

Ν’ αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή ηγεσία τις διαφορές μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ  που δυσχεραίνουν την επίτευξη συμφωνίας ζήτησαν την Πέμπτη το βράδυ κυβερνητικοί κύκλοι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ περί «μεγάλων διαφορών» μεταξύ Αθήνας και πιστωτών και την αποχώρηση της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ από τα τεχνικά κλιμάκια, παρουσιάζοντας ως αιτιολογία το ότι πλέον γίνεται «σε πολιτικό επίπεδο συζήτηση» και το ΔΝΤ δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να συμμετάσχει σε αυτήν.

«Είναι θέμα της της πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης να αναλάβει τις ευθύνες της και τις αποφάσεις της αν οι θεσμοί διαφωνούν μεταξύ τους» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι κυβερνητικοί κύκλοι. Κατά τις ίδιες πηγές, στόχος είναι να βρεθούν επιπλέον μέτρα 0,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στη νέα συνάντησή τους, ο Πρόεδρος της Κομισιόν φάνηκε να άκουσε με κατανόηση την άρνηση του Πρωθυπουργού να δεχθεί αλλαγές στο ΕΚΑΣ.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Αθήνα, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, δήλωνε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία. «Η ελληνική αντιπροσωπεία, όπως έχει συμφωνηθεί, είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σύντομα, ακόμα και τα επόμενα 24ωρα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τονίζει ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων παραμένει στις Βρυξέλλες για διαπραγματεύσεις. Στις διαπραγματεύσεις Αθήνας – δανειστών φαίνεται ότι θα έχει κομβικό ρόλο και ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, όπως έχει ζητήσει η ελληνική πλευρά.