Κυπριακό και δημοκρατικές ελευθερίες τα βασικά ζητούμενα στην ετήσια έκθεση του Ε.Κ. για την Τουρκία

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στο Στρασβούργο, συζητήθηκε μεταξύ άλλων και η ετήσια έκθεση προόδου της Τουρκίας για το 2014.

Οι ευρωβουλευτές διατύπωσαν επιφυλάξεις σχετικά με την πρόοδο της χώρας, σε ότι αφορά την ποιότητα της δημοκρατία και την τήρηση των θεμελιωδών ελευθεριών.

Για το λόγο αυτό, στο ψήφισμα που εκδόθηκε, ζητούν από την Τουρκία να προβεί σε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να εναρμονιστεί το συντομότερο δυνατό, με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ. Τονίζουν, επίσης, την ανάγκη σεβασμού της ελευθερίας των ΜΜΕ και του διαδικτύου και διατυπώνουν επιφυλάξεις για τον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης.

Σε ότι αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών, το ΕΚ εκφράζει την ικανοποίηση του, λέγοντας ότι είναι «το πλέον αντιπροσωπευτικό και χωρίς αποκλεισμούς κοινοβούλιο στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας».

Στο ψήφισμα γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στο Κυπριακό και καλούνται η Τουρκία και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, να στηρίξουν τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Καλείται επίσης η Τουρκία να αρχίσει την απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο, μεταβιβάζοντας την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου στην εποπτεία των τελωνειακών αρχών της ΕΕ.

Τέλος, το Κοινοβούλιο καταδικάζει την πολιτική εποικισμού της Τουρκίας και της ζητά να λάβει μέτρα, ώστε να αποτρέψει την περαιτέρω εγκατάσταση τούρκων πολιτών στα κατεχόμενα εδάφη.