Τσίπρας-Γιούνκερ: Καλό κλίμα και συνεχείς επαφές με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών

Περισσότερες από δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε τη συνάντηση, μετά το πέρας της, «σημαντική, ενδιαφέρουσα και φιλική». Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι «συνεργαζόμαστε με τους πιστωτές για μια λύση που θα είναι βιώσιμη για τους Έλληνες πολίτες». Μιλώντας κυρίως σε Έλληνες δημοσιογράφους υποστήριξε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως σε δημοσιονομικά ζητήματα και στις όποιες διαφορές συνεχίζουν να υπάρχουν ανάμεσα στις δύο πλευρές. «Εργαζόμαστε για τη γεφύρωση των διαφορών που απομένουν στα θέματα των δημοσιονομικών και της ομαλής χρηματοδότησης, καθώς και για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει ανάκαμψη στην Ελλάδα με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο δημόσιο χρέος».

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξήγησε στον κ.Τσίπρα την πιθανή διαδικασία με τους πιστωτές που μπορεί να οδηγήσει σε μία κοινά αποδεκτή λύση εγκαίρως, ενώ αμφότεροι τόνισαν ότι θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή τις επόμενες ημέρες.

Πριν αρχίσει η συνάντηση ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέλησε να δώσει το στίγμα της συζήτησης που θα ακολουθούσε χρησιμοποιώντας μια μάλλον…βουκολική παροιμία: «Η αγελάδα πρέπει να φύγει από τον πάγο, αλλά συνεχίζει να γλιστράει. Θα προσπαθήσουμε να την σπρώξουμε και πάλι σήμερα»!

Δηλώσεις είχε κάνει και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ο οποίος σημείωσε ότι σκοπός της συνάντησης των δύο ανδρών είναι να εξετάσουν πώς θα συνεχίσουν να εργάζονται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης. Μιας λύσης, η οποία, όπως είπε, θα βασίζεται στη δήλωση του Eurogoroup της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά και στις εντατικές συνομιλίες μεταξύ Γιούνκερ και Τσίπρα τις τελευταίες ημέρες.