Πανούσης: Εκτός από τους αστυνομικούς, ας ελεγχθούν ψυχολογικά και οι πολιτικοί

«Υπερασπίζομαι τους θεσμούς της δημοκρατίας. Δεν δέχομαι να μου κάνουν μαθήματα κάποιοι με μισά πτυχία. Δεν έχω τις φωτογραφίες των αντιπάλων μου στον τοίχο για να τους πετάω βελάκια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης. Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους πρότεινε να εξετάζονται από ψυχιάτρους και οι πολιτικοί, «για να μην γίνουμε ένα απέραντο φρενοκομείο», κατά τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο κ. Πανούσης, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου της Αστυνομίας, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο της Λεωφόρου Κατεχάκη, σχολίασε τις βολές που δέχεται τον τελευταίο καρό, από διάφορες πλευρές. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ρωτήθηκε συγκεκριμένα σχετικά με την αναφορά του στην Βουλή, ότι κάποιοι δημιουργούν κλίμα καχυποψίας την ώρα που κάποιοι άλλοι προσπαθούν να συμφιλιώσουν την Αστυνομία με τους πολίτες, ποιους εννοεί και για ποιο σκοπό το κάνουν.

«Ακούσατε τι είπε η Χρυσή Αυγή στην ερώτησή της ότι ηγούμαι παρακράτους» απάντησε ο κ. Πανούσης και συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχουν δύο απόψεις. Η μία που κάνει λόγο για αστυνομία του παρακράτους που εκεί βρίσκεις όλα τα σκοτεινά σημεία της μεταπολίτευσης του εμφυλίου ή της δικτατορίας και από την άλλη πλευρά υπάρχει μία αντίληψη που λέει να μεταμφιέζω τους αστυνομικούς, ντρέπεται για τους αστυνομικούς, δεν τους χρειάζεται και πρέπει να τους κρύβουμε. Δεν ξέρω αν αυτό είναι λαϊκή δημοκρατία, τι είναι αυτό το πράγμα δεν το ξέρω και η αστυνομία είναι στη μέση. Προσπαθώ λοιπόν εγώ πρώτον να κρατήσω το ηθικό της αστυνομίας, να μη νιώθουν ότι τους γδύνουν, τους ντύνουν. Εγώ δεν έχω λόγο να μπαίνω σε πολιτικές αντιπαραθέσεις. Δεν έχω αντίπαλο κάποιον και να βάζω φωτογραφία στον τοίχο να του πετώ βελάκια. Εγώ μιλάω για θέματα της επιστήμης μου και του θεσμικού μου ρόλου. Για περιπτώσεις άλλων επιστημών και άλλων ρόλων, θεατρικών ή μη, ή κάτι άλλο, δεν μπορώ να μιλήσω».

Ο κ. Πανούσης ανέφερε ακόμη ότι ζήτησε από τον Πρωθυπουργό και θα του δώσει όλα τα στοιχεία των τεσσάρων μηνών «τι φθορές έχουνε γίνει, τι έχει καεί, τι μύτες έχουν ανοίξει, τι κεφάλια έχουν ανοίξει, για να δει ότι αυτό που ονομάζουν κάποιοι κύκλοι αστυνομία αυταρχική, φασιστική κλπ., δεν βγαίνει στην πράξη» και υπογράμμισε ότι «πρέπει να επαναφέρουμε την αλήθεια και να διώξουμε τα ιδεολογήματα».

Ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε και στις αντιπαραθέσεις που υπήρξαν με άλλα πρόσωπα της κυβέρνησης, λέγοντας: «Προσωπική τριβή δεν έχω με κανέναν. Με την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου περάσαμε δύο υπέροχα χρόνια στη Βουλή, δεν υπάρχει προσωπική τριβή. Με την κ. Ραχήλ είχα καλές σχέσεις με τη γυναίκα. Ξαφνικά εκρήγνυται, άσε αυτά που λένε, δεν θέλω να μπω σε αυτά, δεν έχει νόημα».

Ερωτηθείς για το τι προτίθεται να κάνει με αφορμή το τραγικό συμβάν στην Θεσσαλονίκη, όπου 47χρονος αρχιφύλακας στραγγάλισε την 7χρονη κόρη του ο κ. Πανούσης ανέφερε ότι έχει ήδη συνεννοηθεί με το τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου και θα υπάρξει προγραμματική συμφωνία για τον επανέλεγχο με ειδικά ψυχοτεχνικά τεστ πολλών περιπτώσεων. Πρόσθεσε ότι και η Αστυνομία έχει ψυχολόγους, ενώ υπενθύμισε ότι ως πρύτανης του πανεπιστημίου είχε ζητήσει από τον τότε Υπουργό κάθε τρία χρόνια να γίνεται επανέλεγχος της κατάστασης των αστυνομικών. Καταλήγοντας πρόσθεσε: «Θα πρότεινα, για να μη γίνει αυτό που έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ότι η Ελλάδα είναι φρενοκομείο, να γίνει ένας έλεγχος και των πολιτικών».