Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ

Στα γραφεία της γαλλικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ε.Ε., ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδας η τριμερής συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Γάλλου Προέδρου Φρασνουά Ολαντ και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Η πραγματοποίηση της συνάντησης είχε εξελιχθεί σε θρίλερ καθώς μέχρι τις 7 το απόγευμα περίπου ώρα Ελλάδας δεν είχε επιβεβαιωθεί αν, αλλά και πότε θα γίνει. Τελικά λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι η συνάντηση «έκλεισε» και θα ξεκινήσει μεταξύ 9 και 10 το βράδυ της Τετάρτης.

Η φημολογία ότι το Βερολίνο έχει εκπονήσει προσχέδιο «κλιμακωτής» συμφωνίας, το οποίο πρακτικά προβλέπει ότι θα αποδεσμεύεται τμήμα χρηματοδότησης κάθε φορά που η Αθήνα θα εφαρμόζει μια από τις απαιτούμενες, από τους δανειστές, μεταρρύθμιση κυκλοφορεί πολύ έντονα τις τελευταίες ώρες μετά και από σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, αν και γερμανικές κυβερνητικές πηγές τη διέψευσαν κατηγορηματικά. Αντίθετα, δεν διαψεύστηκε από ελληνικής πλευράς η πληροφορία ότι η Αθήνα ζητά παράταση του τρέχοντος προγράμματος για εννιά μήνες.

Η Α. Μέρκελ, εισερχόμενη στην Σύνοδο της ΕΕ με τις χώρες της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής, είχε δηλώσει έτοιμη να δει τον Αλέξη Τσίπρα, εφόσον και αυτός το θελήσει.

«Φυσικά θα συναντήσω τον Αλέξη Τσίπρα αν εκείνος το θελήσει» σημείωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος προσθέτοντας, όμως, ότι «δεν έχει καθοριστεί συνάντηση ακόμη». «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος» σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει προοπτική συμφωνίας.

«Στόχος μας είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ. Το μήνυμα στην Αθήνα θα είναι ότι οι διαπραγματεύσεις με τους τρεις Θεσμούς πρέπει να συνεχιστούν» υπογράμμισε η Α. Μέρκελ.

Κατά την έναρξη των εργασιών, η Α. Μέρκελ είχε θερμή χειραψία με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Αν, στο περιθώριο, μπορούμε με την κυρία Μέρκελ, όπως και με άλλους αρχηγούς κρατών και με τον κ. Τσίπρα να συζητήσουμε (το θέμα της Ελλάδας) θα το κάνουμε», είχε πει από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες. Επίσης, απηύθυνε έκκληση να «επιταχυνθούν» και να «ολοκληρωθούν» γρήγορα οι διαπραγματεύσεις. «Δεν έχουμε παρά μόνο ένα μήνυμα: τώρα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, να μην καθυστερούμε, να μην σκεφτόμαστε λύσεις που θα ήταν κακές και για την Ελλάδα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Ευρωζώνη», κατέληξε. «Να δουλέψουμε, να προχωρήσουμε γρήγορα και να καταλήξουμε σε συμφωνία», επανέλαβε.