Πολιτικός "κύβος του Ρούμπικ" η Ελλάδα για την Μέρκελ

Πολιτικό “πονοκέφαλο” προκαλεί στην Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ το ενδεχόμενο να τεθεί σε ψηφοφορία στη βουλή μια συμφωνία με την Ελλάδα.

Χθες, τα γερμανικά ΜΜΕ, όπως τα συνοψίζει η ελληνική υπηρεσία της DW, ασχολήθηκαν με την “επόμενη μέρα” της συμφωνίας, δεδομένου ότι ακόμη κι αν σήμερα προκύψει ουσιαστική πρόοδος από τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ στις Βρυξέλες, η Καγελάριος δεν διαθέτει τη συμπαγή εσωκομματική στήριξη του παρελθόντος σε σχέση με την Ελλάδα.

Το πολιτικό σκηνικό αυτή τη στιγμή έχει ως εξής: “Τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες, όσο και οι Χριστιανοδημοκράτες θεωρούν ότι αν υπάρξουν αλλαγές ως προς τους όρους του δεύτερου προγράμματος θα πρέπει να γίνει ψηφοφορία. Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας των γερμανών συντηρητικών Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ θεωρεί ότι σε περίπτωση «σημαντικών προσαρμογών στο τρέχον πρόγραμμα», θα πρέπει να υπάρξει επικύρωση από τη γερμανική βουλή. «Είναι μια απόφαση που δεν μπορεί να λάβει μόνη της η επιτροπή προϋπολογισμού του κοινοβουλίου», δήλωσε ο γερμανός πολιτικός στο Βερολίνο. Σημαντικός αριθμός συντηρητικών πολιτικών, όπως ο Εκαρντ Ρέμπεργκ, τονίζουν ότι δεν αρκεί μόνο η επικύρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής προϋπολογισμού για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από το τρέχον πρόγραμμα.

Από την πλευρά των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Τόμας Όπερμαν δήλωσε ότι «σε περίπτωση συμφωνίας Ελλάδας – πιστωτών το γερμανικό κοινοβούλιο είναι σε θέση να αποφασίσει ήδη την ερχόμενη εβδομάδα». Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στο ενδεχόμενο τρίτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Δήλωσε μόνο ότι «δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές μετά την εκπνοή του δεύτερου προγράμματος. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα».

Επιπλέον, “δεδομένες θα πρέπει να θεωρηθούν οι διαρροές στους συντηρητικούς σε περίπτωση ψηφοφορίας, από τη στιγμή που όλο και περισσότεροι βουλευτές δηλώνουν ανοιχτά πλέον ότι αρνούνται να στηρίξουν περαιτέρω την Ελλάδα χωρίς προοπτική επίλυσης. Ο κίνδυνος μια νίκης με απώλειες είναι επομένως υπαρκτός και θα πλήξει αναμφίβολα το κύρος της Α. Μέρκελ, επειδή δεν θα διασφαλίζει πια την πλατιά στήριξη των συντηρητικών βουλευτών και επιπλέον θα εξαρτάται από τις ψήφους Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων”.

Στην τελευταία ψηφοφορία στη γερμανική βουλή για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος την άνοιξη, 135 βουλευτές από τους οποίους 118 από τους συνολικά 311 συντηρητικούς βουλευτές, είχαν δηλώσει εγγράφως ότι θα καταψηφίσουν ένα τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα θυμίζει η DW.